Referendum 50PLUS over aflosboete komt dichterbij

50plus-kan-doorgaan-met-streven-naar-referendum-aflosboete-250118.jpg

50PLUS kan doorgaan met haar streven een referendum te houden over de zogenoemde aflosboete. De partij, die de afschaffing van een belastingvoordeel voor woningbezitters met een (bijna) afgeloste hypotheek wil voorkomen, heeft de eerste horde genomen. De ondergrens van 10.000 geldige handtekeningen werd ruimschoots gehaald.

De partij kreeg de afgelopen weken genoeg steunbetuigingen voor een referendum tegen de afschaffing van de wet-Hillen. Volgens de Kiesraad, die toeziet op de gang van zaken, kwamen er 24.822 geldige verzoeken binnen.

Na deze eerste stap hebben de voorvechters zes weken de tijd om 300.000 handtekeningen te verzamelen. 50PLUS krijgt daarbij hulp van de succesvolle initiatiefnemers van het Oekraïne-referendum.

'De regering kan haar borst natmaken'

'De regering kan haar borst natmaken', aldus 50PLUS-kopman Henk Krol. Volgens hem zegt het aantal verzamelde aantal steunbetuigingen veel over de 'weerstand die er is'. Hij verwacht de volgende fase niet alleen van huiseigenaren steun, maar ook van bijvoorbeeld huurders. Ook die zouden een signaal willen afgeven dat zij vinden dat de overheid onbetrouwbaar is.

Als het kabinet er echter in slaagt het raadgevend referendum af te schaffen vóór de 300.000 handtekeningen binnen zijn, dan gaat de volksraadpleging over de aflosboete niet door.

Bron: ANP