Refurbished artikelen: goed voor je budget, beter voor de planeet

Wil je geld besparen én bijdragen aan een duurzame wereld? Dan kun je overwegen om vaker refurbished spullen te kopen. Onderzoek wijst uit dat de consumenten-belangstelling hiervoor toeneemt. Ook e-commerceplatforms zitten niet stil, want steeds meer webwinkels verkopen gereviseerde producten.
Wat betekent refurbished?
Waar hebben we het nu precies over als we praten over refurbished? Het gaat om gebruikte producten, die professioneel worden gecontroleerd, schoongemaakt en eventueel worden voorzien van nieuwe onderdelen.
In plaats van de afvalbergbestemming, belandt het product zo goed als nieuw weer op de markt; meestal een stuk goedkoper dan wanneer je het nieuw koopt. Een win-winsituatie dus, voor de duurzame en geldbewuste consument.
Veel mensen kopen refurbished
Volgens onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en Thuiswinkel.org uit 2024, heeft inmiddels 40 procent van de Nederlanders weleens een refurbished product gekocht.
Elektronica is en blijft de koploper in deze markt. Vooral gereviseerde telefoons, tablets en laptops krijgen vaak een tweede leven. Van de grootste elektronica-webshops biedt maar liefst 53 procent refurbished producten aan. Grote merken zoals Apple en Samsung hebben zelfs een eigen refurbished-lijn.
Meubelen en apparaten
Ook gereviseerd meubilair wint terrein, stelt de Monitor Duurzaam Leven van Milieu Centraal uit 2023. In korte tijd groeide het aantal mensen dat aangaf hun laatste aangeschafte meubel refurbished te hebben gekocht van 2 naar 5 procent.
Een vergelijkbare trend is te zien bij huishoudelijke apparatuur: binnen twee jaar steeg het aantal mensen dat als laatste een refurbished apparaat kocht van 0,3 naar 2 procent. Het zijn natuurlijk geen enorme cijfers, maar het laat wel een snelle groei zien van mensen die kiezen voor een gereviseerde wasmachine, koelkast of bureaustoel.
Intenties
Als we naar de toekomst kijken, dan lijkt er een wereld open te gaan voor de refurbished markt. “Circulariteit wordt een steeds belangrijkere factor in het koopgedrag van consumenten. Wanneer consumenten een refurbished product kopen, geeft zelfs de helft aan dat milieuredenen meespelen in die keuze”, zegt Marlene Ten Ham, algemeen directeur van Thuiswinkel.org.
“Tegelijkertijd blijft ook de lagere prijs van refurbished producten belangrijk: voor twee op de drie consumenten is prijs de belangrijkste motivatie om een refurbished product te kopen.” Ook bevestigt De Thuiswinkel Duurzaamheid Monitor dat steeds meer consumenten de intentie hebben om refurbished te kopen.
Producten
Elektronica blijft hierbij bovenaan het wensenlijstje staan. Maar liefst 64 procent van de ondervraagden zegt bereid te zijn om een gereviseerde smartphone, tablet of computer te kopen. Ook voor refurbished medische hulpmiddelen zoals rolstoelen of krukken (36 procent), huishoudelijke apparaten zoals stofzuigers en wasmachines (35 procent), en fietsen/scooters (36 procent) tonen de ondervraagden relatief grote belangstelling.
Refurbished lijkt een goede tussenweg tussen reguliere tweedehands- en nieuwe aankopen, en daar lijken webshops ook op in te spelen. Ten Ham: “Vorig jaar bood 10 procent van de 300 grootste webwinkels refurbished producten aan. Tegelijkertijd is er nog veel ruimte, want slechts 2,2 procent van al het online aanbod bestaat nog uit refurbished.”
Nieuwe aankopen vermeden
Ook tweedehandssite (niet speciaal gericht op refurbished producten) Vinted deed onderzoek naar de aankoop van gebruikte artikelen. Belangrijke conclusies:
- 20 procent van de ondervraagden verkiest tweedehandsproducten boven nieuw, zelfs bij een klein prijsverschil.
- 20 procent van de ondervraagden koopt gebruikte producten uit milieu- of sociale overwegingen.
- Bij 39 procent van de transacties werd de aankoop van een nieuw product vermeden.
Waar moet je op letten bij aankoop?
Refurbished producten kunnen wel tot de helft goedkoper zijn dan nieuwe artikelen. Toch is het belangrijk om op een aantal zaken te letten. Zo is het verstandig om te kijken hoe het zit met garantie en wat de retourmogelijkheden zijn.
Controleer ook altijd even goed of er cosmetische schade is en welke onderdelen zijn gereviseerd, want het gaat natuurlijk wel over een gebruikt product. Het blijft slim om prijzen te vergelijken, want soms zijn nieuwe producten met korting nauwelijks duurder dan refurbished modellen. Een andere tip: let op keurmerken en certificaten, zoals het Thuiswinkel Waarborg of Keurmerk Refurbished.
EU-regelgeving
Vorig jaar nam de Europese Unie nieuwe wetgeving aan om hergebruik van producten aantrekkelijker te maken. Zo worden bedrijven verplicht om reserveonderdelen en handleidingen beter en langduriger beschikbaar te stellen, zodat consumenten hun apparaten makkelijker kunnen laten repareren in plaats van ze weg te gooien.