background branding

'Regeling voor problemen PGB's in de maak'

zorg_geld800.jpg

De Stichting PGB Schadeclaim en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) werken aan een regeling om particuliere zorgverleners die hun persoonsgebonden budgetten te laat hebben ontvangen, schadeloos te stellen. Dat heeft Eric van der Goot, advocaat van de stichting, donderdag laten weten.

Sinds de Sociale Verzekeringsbank (SVB) begin dit jaar verantwoordelijk is geworden voor de uitbetaling van pgb's, zijn er enorme problemen. Hulpverleners krijgen regelmatig te laat of helemaal niet uitbetaald.

Constructief gesprek

De stichting besprak de problemen donderdag voor het eerst met het ministerie. 'Het was een constructief gesprek. Eind augustus gaan we de contouren van de regeling bespreken in een vervolggesprek', aldus Van der Goot.

Het ministerie bevestigt dat er goed overleg is geweest maar doet geen mededelingen over de inhoud of voortgang. Staatssecretaris Martin van Rijn zal de Tweede Kamer in september over de uitkomst informeren, laat zijn woordvoerder weten.

Hoger beroep

In een individuele zaak eerder dit jaar bepaalde de rechter dat een gedupeerde zorgverlener recht heeft op een verhoging van het te laat betaalde pgb-bedrag met 25 procent. De SVB liet toen weten in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak.

Volgens PGB Schadeclaim geldt de uitspraak voor alle te laat betaalde pgb's. Gedupeerde zorgverleners kunnen zich bij de stichting aanmelden om gezamenlijk een schadeclaim in te dienen. Ruim een maand na de oprichting heeft de stichting al meer dan 3000 aanmeldingen ontvangen van particuliere zorgverleners.

Bron: ANP