Regering in gesprek over Europees register openbaar vervoer

ov-register.jpg

De Nederlandse regering is met België, Duitsland en Frankrijk in gesprek om de controle van passagiers van internationale bussen, treinen en boten te verscherpen. De Volkskrant zegt dat een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie dit heeft gezegd.

Passagiers zouden een identiteitsbewijs moeten tonen, voordat ze een internationaal vervoersbewijs kunnen kopen. Uiteindelijk moet die extra controle voor de gehele Europese Unie gelden.

Aanslagen

De gesprekken hierover zijn gestart na de vlucht van de terrorist die de aanslag op een kerstmarkt in Berlijn pleegde en daarna via Nederland naar Italië vluchtte.

Er is al een wetsvoorstel in voorbereiding om identificatie verplicht te stellen bij vliegtickets, waarna de gegevens opgeslagen worden in een Passagiers Namen Register.

Bewaren tegen controle

Reizigersvereniging Rover heeft ernstige bezwaren tegen het instellen van een identificatieplicht voor internationale trein- bus en bootreizigers. Nederland is naar aanleiding van de reis die terrorist Anis Amri door Europa maakte na de aanslag in Berlijn over dit soort maatregelen in gesprek met België, Duitsland en Frankrijk. Rover vreest rompslomp en wachtrijen, noemt een eventuele identificatieplicht een schending van de privacy en stelt zelfs dat het een averechts effect kan hebben.

Als reizigers zich moeten identificeren om bijvoorbeeld een treinkaartje naar België te kopen, kunnen lange rijen ontstaan bij loketten en controlepunten. 'Een ideaal doelwit voor terroristen', stelt Rover. De organisatie heeft de bezwaren donderdag in een brief aan de Tweede Kamer kenbaar gemaakt.

Concreet is nog niets besloten over een identificatie- of registratieplicht. 'Terrorisme is een ernstig te nemen gevaar dat effectief bestreden moet worden, maar niet ten koste van de bewegingsvrijheid van de Europese burgers.' Het schrikbeeld dat Rover schetst is dat het onmogelijk wordt om spontaan een treinreisje naar een stad als Antwerpen te maken.

'Dit is normaal openbaar vervoer tussen dicht bij elkaar gelegen economische en culturele centra in buurlanden. Rotterdam ligt verder van Eindhoven dan van Antwerpen', aldus de reizigersvereniging.

Het initiatief voor het optuigen van een mogelijk registratiesysteem komt van België.

Bron: ANP