background branding

Registreer tijdig je voertuig om 140 euro te besparen

22112021Zitmaaier.jpg

Golfkarretjes, quads, grote grasmaaiers en bijvoorbeeld de tractor: voor meer dan een half miljoen voertuigen uit verschillende categorieën geldt dat zij voor 1 januari 2022 geregistreerd moeten zijn. Een deel daarvan krijgt al direct een kenteken, het andere deel moet er uiterlijk 1 januari 2025 aan geloven. Dit meldt Nu.nl. 

Heb jij zo'n voertuig? Dan betaal je 18 euro om je voertuig te laten registreren. Het is van belang dat je dat op tijd doet, want anders ben je veel meer geld kwijt. Na 1 januari 2022 moet het voertuig eerst gekeurd worden. 'Dat kost minimaal 140 euro aan registratie- en keuringskosten. Vaak veel meer', laat een woordvoerder van de RDW aan Nu.nl weten. 

De RDW is de organisatie die de registratie van gemotoriseerde voertuigen en rijbewijzen in Nederland verzorgt. 

Aantal voertuigen blijven achter

Voor ongeveer 85 procent van het aantal voertuigen waar de RDW nu van uit is gegaan, is op dit moment een registratie is aangevraagd, geeft de woordvoerder aan. 'Vooral de quads, golfkarretjes en bijvoorbeeld grasmaaiers die breder dan 1,30 meter zijn, blijven achter.'

Alles wat op de openbare weg rijdt, moet geregistreerd worden. Er valt meer onder de 'openbare weg' dan je denkt: 'De openbare weg is bijvoorbeeld ook eigen terrein dat toegankelijk is voor anderen', zegt de woordvoerder. Alle voertuigen die sneller rijden dan 6 kilometer per uur, vallen onder de registratieplicht. 

Plicht moet bijdragen aan verkeersveiligheid

De plicht komt voort uit Europese wetgeving waar Nederland op achterloopt. Die moet bijdragen aan de verkeersveiligheid, maar ook de handhaving vergemakkelijken. 'Niet alleen op het gebied van de voertuigeisen, maar ook de controle op snelheid, lading of een ontheffing voor bepaalde wegen', aldus de woordvoerder. 

Ook zijn er een aantal voertuigen die, net als auto's, voortaan een apk krijgen. 'En tractoren met een kenteken mogen straks 40 kilometer per uur rijden. 

Uitzonderingen op de registratieplicht

Er zijn een aantal uitzonderingen. Zo hoeven hele langzame voertuigen, bijvoorbeeld een hoogwerker, en kleintjes, bijvoorbeeld een hondenpoepverzamelwagen, niet geregistreerd te worden.