Reis zelf annuleren bij geel reisadvies: welke kosten maak je?

200810 reis twijfel.jpg

Als vliegtuigmaatschappijen en reisorganisaties bij oranje reisadvies zelf vluchten of vakanties annuleren, krijg je als reiziger een voucher of je geld terug. Maar wat als je zelf beslist om je vakantie in een nu gele zone te annuleren? Kun je je beroepen op het coronavirus om je geld terug te krijgen?
 

Er zijn verschillende redenen om je vakantie in een gele zone te willen annuleren. Je vreest dat het reisadvies zal verkleuren terwijl je er bent, waardoor je het land plots (zelfstandig) moet verlaten en niet meer verzekerd bent. Je hoort bij een kwetsbare groep voor coronabesmetting en wil het risico vermijden. Of je gelooft niet dat je van je vakantie kunt genieten wanneer de maatregelen overal zichtbaar of voelbaar zijn.

Pandemie telt niet

Hoe aannemelijk je reden ook is, bij geen ervan kun je de pandemie als reden inroepen om vergoed te worden. Een geel reisadvies stelt duidelijk dat je reis kan doorgaan, maar dat je voor de veiligheidsrisico's in de vakantiezone moet opletten. Ook zelf annuleren wanneer een oranje reisadvies geldt, geeft je niet automatisch recht op terugbetaling.

Als je zelf je reis bij een geel reisadvies wil annuleren, zijn meestal de gewone annuleringsvoorwaarden van kracht. Dat betekent dat de annuleringskosten meestal volledig voor je eigen rekening zijn: je ontbindt een overeenkomst en daar zijn kosten aan verbonden. Hoe eerder je annuleert, hoe lager de annuleringskosten meestal zijn. 

Lees de voorwaarden

Of je je geld terugkrijgt, is afhankelijk van de voorwaarden van je annulerings- of reisverzekering of het annuleringsbeleid van de luchtvaartmaatschappij. De meeste verzekeraars hebben alvast een pandemie uit de lijst gehaald van geldige redenen (onvoorziene omstandigheden) voor annulering met volledige restitutie. 

Om je reis te annuleren en de voorwaarden te kennen, neem je contact op met je reisagent of -aanbieder. Als je je tickets rechtstreeks bij een luchtvaartmaatschappij hebt gekocht, kun je de voorwaarden nagaan op de website van de maatschappij en ook online annuleren. 

Of omboeken?

Om te vermijden dat je je geld (volledig) verliest, kun je overwegen om je reis om te boeken en niet te annuleren. Ook daarvoor ben je afhankelijk van de voorwaarden verbonden aan je tickets. De omboekingskosten zijn eveneens voor jouw rekening, maar sommige reisoperatoren en luchtvaartmaatschappijen bieden je in deze uitzonderlijke tijden een inschikkelijke korting aan.