Reisverzekering keert weinig uit

Reisverzekeringen keren vaak minder uit dan je denkt. Je spullen worden voor slechts een klein deel vergoed bij schade of diefstal.

Je gaat met de auto op vakantie naar Spanje. Onderweg wordt je het slachtoffer van een beroving. Dat overkwam Hans en Tineke uit Hellevoetsluis. Een bende maakt op een parkeerplaats langs de snelweg A7 van Barcelona richting Valencia hun autoband onklaar. Als ze verder rijden moeten ze noodgedwongen langs de snelweg stoppen om hun lekke band te verwisselen.

Auto leeggeroofd

Terwijl zij hun kofferbak uitpakken op zoek naar de verplichte gevarendriehoek en fluoriserende hesjes schiet een vriendelijke man te hulp. Hij geeft een extra gevarendriehoek en belt zogenaamd de sleepdienst. Met dit smoesje – in Spanje zijn er twee nodig - lokt hij ze weg bij hun auto.

Als het stel de twee gevarendriehoeken op zo'n 100 meter van hun auto plaatsen, rooft hij met zijn handlangers hun hele auto leeg. Alles weg: je dure fototoestel, mobiele telefoons, iPad, laptop, verrekijker, horloge, twee brillen en portemonnees met cash geld. De schadepost is bijna 7400 euro. Dan krijgt het stel nog een klap te verwerken: ze krijgen slechts 2383,75 euro vergoed van hun reisverzekering.

Verzekering boos opgezegd

Hans en Tineke zijn teleurgesteld dat ze zo weinig terug krijgen van Centraal Beheer. Alle telefoon- en computerspulletjes waren nog geen half jaar oud. Tineke zegt: 'Je denkt: ik ben goed verzekerd. Ik ben voor 2500 euro verzekerd en mijn partner ook. Maar voor het hele gezin krijg je voor elektronica maar 1250 euro vergoed. Ik ben heel boos. Ik heb gelijk mijn reisverzekering opgezegd. We betalen samen premie en voor sommige dingen betalen ze maar voor één gezin uit. Dat klopt niet.'

Karige dekking via de reisverzekering

De dekking voor elektronica is in de reisverzekering van Centraal Beheer karig. Bekijk de oude polisvoorwaarden van deze verzekering. In het geval van Hans en Tineke krijgen ze ieder 160 euro voor hun gloednieuwe iPhone. Centraal Beheer betaalt maximaal 1250 euro uit voor alle verzekerden samen voor elektronische apparatuur. En ook hun verrekijker en brillen worden voor maximaal 200 euro vergoed. Deze vergoeding staat niet in verhouding tot de werkelijke waarde van hun spullen.

Nieuwe polisvoorwaarden

Centraal Beheer heeft sinds 19 oktober 2016 nieuwe polisvoorwaarden. De uitkeringen zijn flink verhoogd. Hans en Tineke zouden nu elk 1250 euro per persoon krijgen voor hun gestolen elektronische apparaten. Ook hun brillen zijn voor 500 euro verzekerd. Helaas hebben Hans en Tineke daar niets aan. Ondanks dat Hans pas vanaf 9 januari 2017 bijgeschreven is op de polis gelden voor hen de oude, slechtere voorwaarden!

Hogere vergoeding

Door vragen van Radar komt Centraal Beheer Hans en Tineke tegemoet. 'We hebben helaas geconstateerd dat er hier een fout is gemaakt door een medewerker bij het aanpassen van haar verzekering. Gezien het verloop van dit dossier gaan wij deze schade op basis van de nieuwe (voor de klant meest gunstige) voorwaarden afwikkelen.' In plaats van 2383,75 euro krijgen ze door tussenkomst van Radar 4187,15 euro vergoed. Lees de reactie van Centraal Beheer.

Kleine lettertjes

Joyce Donat van de Consumentenbond krijgt vaker klachten van teleurgestelde consumenten. 'Dat is het vervelende van een reisverzekering. Dat je echt moet kijken in alle kleine lettertjes. Wat is er nou gedekt en voor hoeveel? En dat valt in de praktijk heel vaak tegen.' Benieuwd waar je op moet letten?Reisverzekering afsluiten: hier moet je op letten

Forumreacties

9
  • Door Radar

Beroofd langs de snelweg in Spanje via een slimme truc. Tablet, laptop, telefoons, fototoestel; alles is weg. Bijna €7400 schade. Gelukkig heb je een goede reisverzekering. Denk je, want als je de schade indient krijg je maar een kleine €2000 terug. Waar moet je op letten bij het afsluiten van een reisverzekering? Hoe hoog is je dekking eigenlijk? En zijn er zaken die vanuit bijvoorbeeld je zorgverzekering al worden vergoed? En moet je naast een reisverzekering ook een annuleringsverzekering nemen? Radar zet het op een rij. Maandag 26 maart 2018 in de uitzending, 20:30 uur op NPO 1 of kijk 'm hier terug: https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/26-03-2018/ Lees ook: Consumententip: Wel of geen annuleringsverzekering? en Oververzekerd op vakantie, zonde van je geld

  • Door Marrietje19651

In veel gevallen keren reisverzekeraars de dagwaarde uit. Als je het echter niet eens bent met de uitkering van de verzekeraar, dan kun je dit met de verzekeraar bespreken. Veel reisverzekeraars staan hier tegenwoordig open voor

  • Door Not logged in

Geen verzekering nemen.