Reisvoucher gehad, maar je wilt toch je geld terug? Dit zijn je rechten!

Wat als je een reisvoucher hebt geaccepteerd, maar bij nader inzien of door bepaalde omstandigheden wil je toch je geld terug. Wat zijn je rechten dan precies? Lees hier het antwoord.
Heb je recht op een terugbetaling van je geld? Het antwoord op deze vraag is: Ja! Wel is het goed om te weten dat je je geld pas na zes maanden kunt terugvragen, zo meldt de Consumentenbond. Bij sommige reisorganisaties kan dit eventueel al eerder. De voucher moet wel gedekt zijn door het garantiefonds SGR. 'Volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) moet je dan uiterlijk binnen twaalf maanden na uitgifte je geld terugkrijgen. Dit is omdat de dekking van het garantiefonds verloopt', vermeldt de website.
Geld terug bij annulering
In het geval van een annulering behoud je het wettelijk recht op je geld terugkrijgen. Als er een restantbedrag op een voucher staat na een vlucht die wel is doorgegaan, moet ook dit achteraf actief blijven en binnen een redelijke termijn worden uitgekeerd, aldus de ACM. Bij een aanbetaling hoef je het restantbedrag niet te betalen als de organisatie de overeenkomst niet kan nakomen. Je hebt dan recht op een voucher voor bedrag dat je al hebt betaald.
Uitzending
Radar besteedde eerder al aandacht aan reisorganisaties die consumenten lang laten wachten op een voucher en/of geen geld teruggeven. Je kunt de uitzending hier terugkijken:
Vakantie geannuleerd: lang wachten op voucher en geen geld terug
Geschil
Als je er niet uitkomt met de reisorganisatie kun je de aanbieder ten eerste wijzen op de eerdergenoemde uitgangspunten van de autoriteit. Als dit niets oplevert, kun je gebruikmaken van:
- de voorbeeldbrief ‘Niet eens met voorwaarden corona-voucher of tegoedbon’ van de ACM.
- de voorbeeldbrief ‘Onterecht kosten ingehouden op coronavoucher’ van het Europees Consumenten Centrum.
- juridische hulp. Dergelijke hulp kun je inschakelen via de Geschillencommissie Reizen of het Juridisch Loket. Je kunt er ook voor kiezen om al dan niet gezamenlijk naar de rechter te stappen.
Bron: Consumentenbond