Reizen zonder het vliegtuig, zo doe je dat

20200130_treinreizen.jpg

Vliegen is in de afgelopen decennia uitgegroeid tot een van de populairste manieren om internationaal te reizen. Maar niet iedereen wilt vliegen, zij het vanwege vliegangst, vliegschaamte of andere redenen. Gelukkig zijn er nog altijd alternatieven.

Die alternatieven hoeven niet eens altijd duurder of veel langzamer te zijn. Radar sprak met Jeppe Bijker, die werkt aan de website Green Tickets. Op die website is een reisplanner te vinden die naast prijs en reistijd ook CO2-uitstoot vergelijkt.

De nadelen van vliegen

Waarom zou je eigenlijk niet willen vliegen? Het is immers spotgoedkoop en je bent in een paar uurtjes aan de andere kant van het continent. Je bent dan alleen nog niet op je bestemming: vooral met goedkopere vluchten land je vaak op een vliegveld dat nog uren reizen van je beoogde vakantieoord vandaan is.

Om op je uiteindelijke bestemming te komen, ben je vaak nog veel extra tijd en geld kwijt. Je staat uren in de rij voor een huurauto of bent overgelaten aan het lokale openbare vervoer waarbij de NS in een vergelijking plotseling zo slecht niet meer is.

Dan is er nog het klimaataspect: vliegtuigen zijn ontzettend slecht voor het milieu. Ze stoten veel CO2 en andere schadelijke stoffen uit en doen dat hoog in de atmosfeer, waar het nog schadelijker is. Treinen, bussen en andere alternatieven gaan veel efficiënter met energie om. Bestaande treinen kun je zelfs eenvoudig op groene energie laten rijden.

Deel je mening met het Testpanel

Laat jij weleens het vliegtuig staan? Waarom? Hoe vaak? Deel je ervaringen met de enquête van het Testpanel!

Vul de vragenlijst in

Veel mogelijkheden met de bus

Reizen met de bus is een goedkoop alternatief voor vliegen. Met partijen als Flixbus kun je soms reizen vinden die een stuk goedkoper zijn dan het vliegtuig en je komt net zo goed bij honderden steden in Europa. Je zit dan natuurlijk wel lang in een touringcar.

Bijker noemt specifiek Interflix, een product van Flixbus waarbij je voor een voordelige prijs een stedentrip langs vijf verschillende steden kunt maken.

Meer comfort met de trein

Een trein is een stuk comfortabeler dan een bus of vliegtuig. Als je een beetje zoekt, hoeft de trein niet (zo veel) duurder te zijn dan het vliegtuig. Bovendien zet een trein je direct in het centrum van een stad af in plaats van tientallen kilometers daarbuiten.

Voor goedkope kaartjes raadt Bijker om zo lang mogelijk van tevoren te boeken. Of juist als je last minute op vakantie gaat, kunnen treinkaartjes goedkoper uitvallen dan vliegtickets.

Met de trein kun je binnen een dag een heel eind komen, desnoods tot het zuiden van Spanje. Landen wat verder in het oosten zijn lastiger in een dag, maar daarvoor kun je eventueel een nachttrein overwegen. Dan reis je tijdens de uren waarin je anders slaapt.

Op vakantie met de auto

Ouderwets op autovakantie is natuurlijk ook een optie. Je hoeft niet extra te betalen als je koffer twee centimeter dikker is dan is toegestaan en je kunt linea recta naar je bestemming rijden. Of met een omweg als je dat leuker vindt, jij zit achter het stuur.

Met de auto op vakantie hoeft overigens niet per se duurzamer te zijn dan met het vliegtuig. Als je in je eentje naar de andere kant van Europa rijdt, stoot je ongeveer net zoveel schadelijke stoffen uit als jouw zitplaats in het vliegtuig verantwoordelijk voor is. Zitten er twee of meer mensen in de auto, dan heb je vrijwel zeker winst ten opzichte van het vliegtuig.

Je kunt ook ervoor kiezen om samen met andere mensen te reizen. Liftend kun je nog een heel eind komen, of het wat gestructureerder aanpakken met bijvoorbeeld websites als BlaBlaCar. Dat is een platform waar je met anderen kunt afspreken om te carpoolen. Dan kun je de brandstofkosten weer onderling verdelen.

Naar Groot-Brittannië? Neem een veerboot!

Groot-Brittannië is ons buurland, al zit er een zee tussen. Er zijn drie manieren om aan de andere kant te komen: door de Kanaaltunnel, met het vliegtuig of zoals we het vroeger deden, met een boot.

Met een veerboot kun je vanuit Nederland naar verschillende plaatsen in Groot-Brittannië komen, ook noordelijker als je bijvoorbeeld in Schotland op vakantie wilt. Je auto kan ook mee op de boot, scheelt weer geld om op locatie een auto te huren.

Vanuit Nederland gaan er alleen veerboten naar Groot-Brittannië, maar ook in andere situaties kan een veerboot uitkomst bieden. Bij een autotripje naar Scandinavië bijvoorbeeld, vanaf Duitsland of Denemarken de Oostzee over. Verder suggereert Bijker om de trein naar Italië te nemen en vanaf daar met een boot de Adriatische Zee over te steken naar Griekenland.

Net als met de trein kun je er ook voor kiezen om een veerboot te nemen die 's nachts vaart. Dan lijkt de reistijd weer een stuk korter.

Buiten Europa zonder vliegtuig is lastig

Bijker bevindt zich momenteel in Colombia, Zuid-Amerika. Daar is hij met een zeilboot naartoe gegaan om een klimaattop in Chili bij te wonen, maar die werd tijdens zijn reis verplaatst naar Madrid.

Niet dat hij andere mensen aanraadt om met een zeilboot de oceaan over te steken, al is er wel een bedrijfje, genaamd Fair Ferry, dat onderzoekt of een zeilverbinding tussen Rotterdam en New York haalbaar is.

Als je richting het Verre Oosten wilt, suggereert Bijker nog de Transsiberië Express. Maar dat is wel een heel avontuur van ongeveer een week, voor een enkele reis.

Kom je er niet omheen om een verre reis te maken met het vliegtuig, kun je volgens Bijker het beste daar een lange vakantie van maken en dan minder vaak zo ver reizen. Vlieg indien mogelijk ook rechtstreeks: een vliegtuig gebruikt het meeste energie tijdens het opstijgen en landen.

Hoe Bijker zelf terug in Nederland komt, weet hij nog niet. Een aantal van zijn medereizigers hebben toch maar het vliegtuig terug genomen en anderen liften mee met een vrachtschip. Zelf is hij van plan om eerst nog naar Noord-Amerika te gaan, maar over land wordt dat moeilijk. Misschien komt ook hij dan niet onder het vliegtuig uit.