Reizigers Kroatië krijgen mogelijkheid tot repatriëren door reisorganisaties

Kroatie-21-7-2020.jpg

Vakantiegangers die naar Kroatië zijn afgereisd via een reisorganisatie kunnen terug naar huis worden gebracht als ze dat willen. Mensen die binnenkort naar het land af zouden reizen, kunnen rekenen op een voucher, geld terug of moeten hun vlucht omboeken. Het reisadvies voor het land veranderde dinsdagmiddag van code geel naar oranje.

Bij oranje raadt het ministerie van Buitenlandse Zaken alle niet-noodzakelijke reizen naar het land of gebied af. Reisorganisaties voeren dan geen reizen meer uit naar de bestemming en hebben bij een pakketreis of samengestelde reis de verplichting om reizigers te repatriëren.

Ook reizigers met eigen vervoer in Kroatië

TUI Nederland heeft op dit moment zo’n 600 reizigers in Kroatië, van wie het merendeel met eigen vervoer ter plaatse is. 'Reizigers die met eigen vervoer in Kroatië verblijven zullen wij dringend adviseren het land te verlaten', aldus een woordvoerder van TUI. De reizigers die bij TUI een pakketreis boekten, worden naar verwachting woensdag of donderdag opgehaald. Mensen die alleen een vliegticket via TUI boekten kunnen ook van deze ophaalvlucht gebruik maken, aldus de organisatie.

Reizigers kunnen ook omgeboekt worden

Reizigers die via Sunweb een reis naar Kroatië hebben geboekt, worden volgens een woordvoerder zo snel mogelijk omgeboekt naar een andere bestemming. 'Als mensen die al in Kroatië zitten terug naar huis willen, gaan we daar voor zorgen. Niet elke gast wil dat direct, dus het is niet zo dat ze nu verplicht weg moeten', stelt Sunweb.

'Het vertrouwen in reizen neemt hierdoor af'

Een woordvoerder van D-Reizen en VakantieXperts noemt het vooral vervelend voor de reizigers die nu te maken krijgen met de veranderde kleurcode. 'Het hele riedeltje begint weer van voren af aan', zegt de woordvoerder. 'Dat is voor het vertrouwen in reizen funest. De mensen die wij nu gaan omboeken, waren na een eerdere geannuleerde reis juist omgeboekt naar Kroatië.' Reizigers die via D-Reizen in Kroatië op vakantie zijn, kunnen ook rekenen op repatriëring.

Na terugkomst in quarantaine

Mensen die in Kroatië zijn, worden door het ministerie 'dringend' verzocht bij terugkeer veertien dagen in quarantaine te gaan. De besmettingsgraad in het land met 4 miljoen inwoners is volgens het ministerie toegenomen.

Bron: ANP