Rekentoets wordt weer onderdeel van eindexamenprogramma

38973922_s.jpg

Leerlingen op de middelbare school moeten volgend jaar weer hun best doen op een rekentoets om te slagen voor hun eindexamen. Maar scholen mogen die toets zelf maken.

Om het rekenniveau van scholieren op te krikken, werd vijf jaar geleden een landelijke rekentoets ingevoerd. Vwo'ers moesten minstens een 5 halen om te kunnen slagen. De 'afrekentoets', zoals hij al gauw door het leven ging, sneuvelde na felle kritiek.

Minimaal een 4

Scholen moeten voortaan een rekentoets opnemen in het zogenoemde schoolexamen, schrijven verantwoordelijk ministers Arie Slob en Ingrid van Engelshoven. Dat examen bepaalt samen met het centraal eindexamen of een scholier een diploma krijgt. Voor de nieuwe schooltoets moet een scholier minstens een 4 halen om te kunnen slagen.

Wie volgend jaar al eindexamen doet, krijgt nog niet met de nieuwe schooltoets te maken. Datzelfde geldt voor mbo'ers die al aan hun opleiding zijn begonnen.

Scholen kunnen kiezen voor één toets, een reeks toetsen of een andere manier om de rekenvaardigheid van hun leerlingen te beoordelen. Scholen die nog geen eigen toets hebben, kunnen de 'oude' nog blijven gebruiken.

Nog niet definitief

Ook de nieuwe opzet is niet definitief. Er wordt gewerkt aan nieuwe richtlijnen voor wat leerlingen moeten kennen en kunnen. Mogelijk gaat daardoor ook het rekenonderwijs weer op de schop.

De Tweede Kamer moet zich nog over de plannen buigen, maar regeringspartijen CDA en D66 zien er al niets in. D66-Kamerlid Paul van Meenen is 'teleurgesteld' en spreekt van 'een afrekentoets 2.0'. 'Zo komen we er niet met beter rekenen. Dit gaat te veel over toetsen en te weinig over beter onderwijs.''

CDA'er Michel Rog vindt het 'jammer dat de minister blijft hangen in de groef dat er een toets moet komen'. Ook hij hamert op 'beter rekenonderwijs, in plaats van de rekentoets als zaligmakend te zien'.

Bron: ANP