Rente op rood staan

Rood staan is duur. De ING rekent 17,7 %. ABN AMRO maakt het helemaal bont: 20,3 % op jaarbasis. De banken passen de percentages regelmatig aan. Doorgaans in het nadeel van de klant. Erg helder is de communicatie hierover niet. Wie wil weten hoeveel debetrente hij betaalt, moet regelmatig zijn afschriften controleren.

De sites van banken zijn op dit punt vaak niet duidelijk. Pas na eindeloos doorklikken kom je erachter wat je uiteindelijk betaalt: niet alleen debetrente, maar ook bijkomende kosten. Bijvoorbeeld ABN AMRO rekent 15 % debetrente PLUS 5,3 % bijkomende kosten. Totaal: 20,3 %.

De groene banken ASN en Triodos zijn het goedkoopst: 12% debetrente INCLUSIEF bijkomende kosten. ASN heeft nog een ander opmerkelijk voordeel. Als enige bank geven zij 1 % rente als je in de plus staat op je betaalrekening.

Laatste reacties

57
  • Door Radar

1 op de 4 huishoudens staat regelmatig rood. Bijna niemand weet hoeveel rente de banken rekenen voor rood staan op een betaalrekening. Dit blijkt een zeer kostbare zaak te zijn. De communicatie hierover naar de klant is vaak niet helder. Hoe kun je de kosten van rood staan verlagen? Maandag 17 januari in Radar, 20:30 uur op Nederland 1

  • Door bachanaal

ondanks mijn bijstandsuitkering sta ik zeer zelden rood. maar zelfs 2 dagen rood staan kost een vermogen aan rente. nooit rood staan is vrijwel onmogelijk door allerlei overlappingen die vaak vertraagd zijn.

  • Door witte angora

Ik ken het. En inderdaad kun je de kosten verlagen door het rood staan mogelijk te maken tot een vooraf afgesproken bedrag; je betaald dan minder rente. Echter.... voor je het weet heb je het maximum bereikt om rood te mogen staan, ga je er over heen, en dan heb je echt een probleem. Behalve dat je dan over het meerdere alsnog meer rente moet betalen, zal het je ook niet meer lukken eens in de drie maanden een batig saldo te hebben, waarna je een probleem gaat krijgen met de bank. Dan wordt je rekening geblokkeerd tot het saldo volledig is aangezuiverd.