Restjes over van kerstdiner? 'Geef dit niet aan je hond of kat'

08122020dieren.jpg

Dierenartsen zien rond de feestdagen twee keer zoveel huisdieren met maag- en darmproblemen doordat ze restjes krijgen van het kerstdiner. Wat mensen eten, kan gevaarlijk zijn voor dieren, waarschuwt AniCura, een internationale keten van dierenklinieken, waarvan er ruim 80 in ons land zijn.

Kerstgerechten bevatten grote hoeveelheden vet en zout. Voor honden en katten leidt dat meestal tot braken en diarree. 'Daarnaast moeten we uitkijken voor botten, denk aan spareribs of kippenpoten. De botsplinters kunnen intern de organen beschadigen en grotere botten kunnen vast komen te zitten', aldus AniCura.

Verder zijn chocolade, druiven en rozijnen, zoals in kerstbrood, giftig voor honden. 'Zelfs in kleine hoeveelheden kunnen ze interne orgaanschade veroorzaken', stellen de dierenartsen.

Je kunt je huisdier beter op een andere manier verwennen

Mensen die hun huisdier toch willen verwennen, kunnen beter iets geven dat speciaal voor dieren is gemaakt. 'Of loop een extra rondje met je hond. Goed en gezond voor zowel het baasje als het huisdier', luidt het advies.

Lees ook: Dierenspeeltjes: zo (vaak) maak je ze schoon

Bron: ANP

Meer over