Rijscholen sjoemelen met slagingspercentages

De slagingspercentages van rijscholen die op de website van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) staan, zijn niet altijd betrouwbaar. Sommige rijscholen krikken hun cijfers op door slechte kandidaten onder een andere bedrijfsnaam te laten afrij

Voorzitter Thorald Rasker van FAM, een vereniging van grotere rijscholen, bevestigde zaterdag een bericht daarover in het AD. De desbetreffende rijschoolhouders maken gebruik van de mogelijkheid dat rijscholen hun leerlingen niet onder hun eigen CBR-registratienummer hoeven te laten afrijden. Zij mogen ook een klant van een collega naar het examen brengen. De rijschoolhouders die hun slagingspercentage willen opkrikken, laten hun mindere leerlingen onder een andere bedrijfsnaam en bijbehorend nummer afrijden. Het komt voor dat zij op de parkeerplaats bij het CBR hun eigen naam van de auto afschroeven en vervangen door de naam van het andere bedrijf.

Rasker vindt het moeilijk te zeggen, hoe veel rijscholen met de slagingspercentages sjoemelen. Het is volgens hem moeilijk uit te roeien, omdat in de rijschoolwereld het zelfstandig ondernemerschap hoog staat aangeschreven. Ook ziet hij voor het CBR weinig mogelijkheden om aan de praktijk een einde te maken. De organisatie werkt aan een andere manier om examens aan te vragen. Daarbij machtigt een kandidaat een rijschool om bij het CBR een examen aan te vragen. Het probleem zal daarmee volgens Rasker echter niet uit de wereld zijn.

Een woordvoerder van de Bovag is het daarmee niet eens. Het nieuwe systeem, dat de wachttijd op een rijexamen moet terugbrengen tot maximaal zeven weken, is volgens hem wel waterdicht. Een kandidaat zal direct in actie komen, als hij moet afrijden bij een andere rijschool dan die welke hij heeft gemachtigd het examen voor hem aan te vragen.

Volgens de Bovag-woordvoerder wordt maar weinig met de slagingspercentages gesjoemeld. Dat komt, omdat het veel gedoe is. Bij de Bovag zijn negenhonderd rijscholen aangesloten, die samen goed zijn voor de helft van alle rijexamens.

Bron: ANP