Rillen van de kou tegen diabetes type 2?

Kunnen mensen met een voorstadium van diabetes type 2 die minimaal een uur lang in een speciaal koudepak vertoeven de kans op het ontwikkelen van suikerziekte verkleinen? Onderzoeker Wouter van Marken Lichtenbelt (Maastricht University) hoopt een antwoord te krijgen op die vraag.

​​​​​​​De spieren van suikerziektepatiënten reageren niet goed op het hormoon insuline. Ze halen daardoor te weinig suiker uit het bloed, en dat zorgt voor een te hoge bloedsuikerspiegel. En dat is nadelig voor de gezondheid.

Effect van kou op de spieren

Wetenschappers stuitten bij toeval op het effect van kou op de spieren. De onderzoekers waren eigenlijk op zoek naar iets anders (namelijk: wat kou doet voor je energieverbruik?), maar ontdekten dat de spieren van diabetespatiënten gemiddeld 43 procent meer suiker uit het bloed opnemen als de patiënt het koud heeft. 

Diabetes in Nederland

Diabetes is een van de meest voorkomende chronische ziekten in Nederland. Mensen met diabetes hebben meer kans op het krijgen van andere aandoeningen. Al ruim 1,1 miljoen Nederlanders hebben diabetes en elke week komen daar 1.000 bij.

Professor Van Marken Lichtenbelt deed in 2015 ook al onderzoek naar kou en diabetes type 2. Hij bekeek wat het met de gezondheid van mensen met (pre)diabetes en/of overgewicht deed als zij een paar uur per dag in een koude ruimte verbleven. Uit dat onderzoek bleek dat het energieverbruik van mensen omhoog ging om warmte te maken. Van Marken Lichtenbelt ontdekte ook dat de insulinegevoeligheid bij mensen met diabetes type 2 omhoog ging. De hoeveelheid insuline die de patienten dagelijks injecteerden, kon met de helft omlaag. 

Rillen van de spieren zorgde voor verbetering van suikerhuishouding

Bij de studie uit 2015 werden mensen blootgesteld aan een temperatuur van ongeveer 15 graden, 6 uur per dag, voor tien achtereenvolgende dagen. De wetenschappers stellen dat waarschijnlijk het rillen van de spieren ervoor verantwoordelijk is dat de suikerhuishouding van de deelnemers verbeterde.

Het nieuwe onderzoek (mede mogelijk gemaakt dankzij financiering vanuit het Diabetesfonds) bekijkt het effect van rillen door de kou. Deelnemers krijgen een waterpak aan. De temperatuur in dat waterpak wordt langzaam verlaagd naar tien graden. Proefpersonen worden voor tien achtereenvolgende dagen aan de kou blootgesteld, voor minimaal een uur vanaf het moment dat de deelnemer begint te rillen. De suikerhuishouding wordt gemeten om het effect te bepalen.

Meer over