Risico op ondergrondse lekkage bij aardwarmte

aardwarmte-21012019.jpg

Aardwarmte moet volgens het Klimaatakkoord woonwijken aardgasvrij gaan maken, maar die techniek kampt met problemen en risico's. Bij alle 23 Nederlandse aardwarmteprojecten dreigen ondergrondse lekkages, zegt Staatstoezicht op de Mijnen (SODM) in Trouw.

De toezichthouder komt snel met extra eisen voor boorbedrijven. Die regels moeten milieurisico's wegnemen. Nu roesten de metalen buizen, die warm water vanaf een kilometer diepte oppompen, kapot door het zout in de bodem. Daardoor kunnen vuile, licht-radioactieve bodemstoffen vrijkomen en de ondiepe bodem verontreinigen.

Drie projecten moesten hun energiesysteem stilleggen en repareren, zegt SODM-directeur Theodor Kockelkoren. De andere boorbedrijven proberen de lekkage met 'anti-lek'-chemicaliën te stoppen. 'Dat is geen duurzame oplossing', zegt Kockelkoren in de krant.

Van gas los

Over dertig jaar zal geen enkel huis meer op het gas aangesloten zijn. Niemand zal nog in een diesel- of benzineauto rijden en elk gebouw is verwarmd en verlicht door middel van duurzame bronnen. Antoinette Hertsenberg praat hierover in het Radar Extra-tweeluik 'Van gas los'.

Kijk de documentaire van Radar Extra

Bron: ANP