background branding

RIVM: hogere concentraties ammoniak in de lucht door warmte

stikstof-030619.jpg

De concentraties ammoniak in de lucht in Nederland waren vorig jaar ruim een derde (35 procent) hoger vergeleken met het voorgaande jaar, maakte gezondheidsinstituut RIVM bekend.

De oorzaak van de scherpe toename is het extreem warme, zonnige en zeer droge weer in 2018. Hierdoor kon er veel ammoniak uit mest verdampen die door het tekort aan regen niet neersloeg.

Aanvoer stikstof problematisch

De luchtmetingen werden gedaan in 82 Nederlandse natuurgebieden. Een groot en hardnekkig probleem in de natuur is volgens het RIVM de grote aanvoer van stikstof via de lucht. Daardoor verdwijnen uiteindelijk vele kruiden en orchideeën en heide wordt grasland. Van alle stikstof die neerslaat in onze natuur is het grootste deel ammoniak.

Strikte voorwaarden voor meten luchtkwaliteit

Eerder bleek dat het meten van de luchtkwaliteit in Europese steden aan strikte voorwaarden moet voldoen. Niet het gemiddelde, maar het resultaat van één luchtmeetstation is al voldoende om te bepalen of grenswaarden voor bijvoorbeeld stikstof worden overschreden. De nationale rechter is bevoegd om te controleren waar meetpunten worden geplaatst en indien nodig extra maatregelen voor te schrijven.

Bron: ANP