RIVM: 'Klachten bekkenbodemmatjes eenduidig in kaart brengen'

bekkenbodemmatje-21-01-2019-780.jpg

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) wil een richtlijn om problemen met bekkenbodemmatjes te rapporteren. Radar besteedde meerdere keren aandacht aan complicaties bij zulke matjes. Uit een wereldwijd onderzoek, de 'Implant Files', op initiatief van Radar en dagblad Trouw, bleek dat de controle op medische hulpmiddelen en implantaten zo gebrekkig is dat ernstige bijwerkingen lang onopgemerkt blijven en levens in gevaar komen.

RIVM vond in wetenschappelijke literatuur dat er complicaties kunnen optreden zoals pijn, het zichtbaar worden van het bekkenbodemmatje in de vagina, incontinentie en pijn bij het vrijen. Het RIVM stelt dat er weinig te vinden is over de duur en ernst van complicaties met bekkenbodemmatjes. Een van de oorzaken daarvan is dat problemen met het implantaat internationaal niet eenduidig worden geïnventariseerd. Bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zijn tussen 2009 en 2012 klachten gekomen over de matjes, en uit die meldingen blijkt dat er ernstige complicaties kunnen optreden.

Wat is een bekkenbodemmatje?

Bij een verzakking van de blaas, baarmoeder of darmen kan een bekkenbodemmatje gebruikt worden. Voor veel vrouwen is zo'n matje het begin van een leven vol pijn.

Volgens het RIVM worden de matjes sinds 2002 gebruikt, en naar aanleiding van klachten zijn er in 2011-2012 maatregelen genomen. De implantaten worden volgens het instituut alleen nog geplaatst als alternatieve behandelingen niet blijken te werken en het matje mag alleen geplaatst worden in gespecialiseerde centra. Het RIVM stelt dat de meldingen voornamelijk gaan over producten die nu niet meer op de Nederlandse markt zijn.

Radar besteedde meerdere keren aandacht aan problemen met bekkenbodemmatjes. We probeerden een medisch hulpmiddel op de markt te brengen, gemaakt van een mandarijnennetje. Het gebruik zou desastreuze gevolgen hebben voor patiënten, maar toch kregen we de toezegging voor een CE-markering.

Terugkijken: Mandarijnennetje als implantaat: Goedkeuring implantaten is een farce

Radar en dagblad Trouw waren bovendien de initiatiefnemers van een wereldwijd onderzoek naar problemen met implantaten en het gebrekkige toezicht daarop. Uit die uitzending, Implant Files, bleek dat bijwerkingen zo lang onopgemerkt bleven dat levens in gevaar komen.

Terugkijken: Implant Files: Toezicht faalt, patiënt de dupe

Naar aanleiding van de uitzending over de Implant Files kondigde minister Bruno Bruins maatregelen aan.

Meer over de Implant Files

Meer informatie over uitzendingen van Radar over medische hulpmiddelen en implantaten