RIVM: 'Mondkapjes verplicht in vliegtuig, aantal passagiers wordt niet beperkt'

MondkapjeVliegtuig_12-6-20.jpg

Er zit geen grens aan het aantal passagiers dat mee mag op een vlucht en alle reizigers dienen een mondkapje te dragen. Dat is de conclusie van het RIVM, dat onderzoek heeft gedaan naar veilig vliegen in coronatijd. Het kabinet zal het advies van het RIVM overnemen. 

Het RIVM werd dinsdag door de Tweede Kamer gevraagd onderzoek te doen naar de mogelijke verspreiding van het virus in vliegtuigen. Volgens de Tweede Kamer is er nog veel onduidelijk over de besmettingsrisico's in vliegtuigen. 

Wat zijn de maatregelen?

Vliegtuigpassagiers moeten niet alleen een niet-medisch mondkapje dragen tijdens vluchten, maar ook op plekken waar geen anderhalve meter afstand kan worden gehouden, zoals tijdens het inchecken, de veiligheidscontrole en het boarden. 

De luchtvaartsector heeft de aanvullende maatregelen genomen om de risico's op een besmetting met het coronavirus zo veel mogelijk te beperken, schrijven de ministers Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) en Hugo de Jonge (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer.

Amerikanen laten stoel vrij

Het mondkapjesbeleid van Nederland staat dus toe dat vliegtuigen volledig bezet kunnen worden. Dit is een ander beleid dan Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen voeren. Zij laten de middelste stoel vrij van een rij van drie om besmetting tegen te gaan.

Jaap van Dissel, directeur Infectieziekten bij het RIVM, geeft echter aan dat de kans klein is dat iemand in een vliegtuig besmet raakt. 

Bron: ANP / NOS