'RIVM onderschat gezondheidsrisico's voor kinderen die op kunstgras sporten'

kunstgras-20190718.jpg

Kinderen kunnen bij het sporten op kunstgras met rubberkorrels een hoger gezondheidsrisico lopen dan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) doet voorkomen. Dat betogen, schrijft de Volkskrant, vier hoogleraren in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Na onderzoek concludeerden het RIVM en het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA) dat de risico's voor kinderen verwaarloosbaar zijn. Bij zeer hoge temperaturen zouden nauwelijks chemische stoffen vrijkomen uit een kunstgrasveld met rubber korrels stelde de RIVM eerder. 

Wetenschappelijke onnauwkeurigheden in rapporten

Volgens de vier hoogleraren bevatten de rapporten van beide instituten wetenschappelijke onnauwkeurigheden en tekortkomingen, waardoor het risico voor kinderen onderschat kan zijn. De beslissing of sporten onder deze omstandigheden acceptabel is, ligt nu in eerste instantie bij de ouders.

'Overheid moet ouders adviseren'

Volgens de wetenschappers zou de Nederlandse overheid ouders moeten adviseren hun kinderen zo goed mogelijk te beschermen tijdens en na het spelen op kunstgras met rubberkorrels. Contact van handen en mond met het granulaat dient zo veel mogelijk te worden vermeden. Ze bevelen douchen na het sporten en het wassen van sportkleding aan. Kinderen hoeven het veld niet te mijden.

Bron: ANP MediaWatch / de Volkskrant