RIVM: 'Smog in zuidoosten kan luchtwegklachten veroorzaken'

smog-zuidoosten-rivm-050718.jpg

Het zuidoosten van Nederland krijgt donderdagmiddag te maken met smog. Deze verhoogde concentratie van luchtvervuiling kan acute gezondheidsklachten veroorzaken bij mensen die er gevoelig voor zijn. Daarvoor waarschuwt gezondheidsinstituut RIVM.

Ze krijgen het advies om binnen te blijven en zware lichamelijke inspanning te beperken. 'Het advies geldt voornamelijk in de namiddag en vroege avond, omdat de lucht dan het meest verontreinigd is.'

Hoesten en kortademigheid

Smog, veroorzaakt door ozon, kan leiden tot een toename van luchtwegklachten, zoals hoesten en kortademigheid, verergering van astmaklachten en afname van de longfunctie. Ook kunnen mensen last krijgen van irritatie van ogen, neus en keel.

Waarschuwing: niet stoken

Het Longfonds wil dat er bij de huidige weersomstandigheden voortaan ook een waarschuwing uitgaat om niet te stoken. 'Het gebruik van barbecues, vuurkorven en terrashaarden draagt op deze warme en windstille dagen extra bij aan de ongezonde luchtkwaliteit. Mensen met een longziekte hebben echt ontzettend veel last van deze slechte luchtkwaliteit', aldus de belangenorganisatie.

Bron: ANP