RIVM verwacht 500.000 tekenbeten in juni en juli

tekenbeet-huid-onderzoek-180618.jpg

Elk jaar worden er in de zomermaanden de meeste meldingen gemaakt van tekenbeten. Dit jaar verwachten onderzoekers van het RIVM en Wageningen dat het aantal beten op zal lopen tot ruim een half miljoen.

Het aantal meldingen dat in de eerste vijf maanden van dit jaar gemaakt werd lag 29% hoger dan het gemiddelde van vijf jaar geleden. Volgens het RIVM hangt het aantal tekenbeetmeldingen sterk samen met de weersomstandigheden. Teken worden actiever met warmer weer.

Ziekte van Lyme

Elk jaar lopen 27.000 Nederlanders de ziekte van Lyme op na een tekenbeet. De ziekte kan concentratieproblemen, vermoeidheid en voortdurende pijn veroorzaken.

Momenteel onderzoekt het RIVM de bruikbaarheid van testen die het ontstaan van langdurige klachten van Lyme zouden kunnen voorspellen. Deze testen worden door sommige klinieken in Duitsland al aangeboden. In een uitzending van Zorg.nu werd eerder aandacht besteed aan Lyme en de behandelingen in Duitsland.

Wat doen bij een tekenbeet?

Wanneer je door een teek gebeten bent is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te verwijderen. Het is verstandig om de plek van de beet de volgende drie maanden in de gaten te houden. Neem contact met je huisarts op als er een ring- of vlekvormige uitslag ontstaat of als je last krijgt van andere gezondheidsklachten.

Radar besteedde eerder aandacht aan tekenbeten. Lees hier hoe je er het best mee om kunt gaan:Tekenbeten: voorkomen, herkennen en behandelen

Bron: RIVM