background branding

Rob Goedhart van Stichting Geldbelangen over het Kifid

'Het Kifid was opgericht om consumenten te beschermen, en het Kifid is verworden tot een juridische klachtenafhandelingmachine ten behoeve van banken en verzekeraars', vertelt Rob Goedhart, voorzitter van Stichting Geldbelangen.

Op maandag 27 januari besteedt Radar aandacht aan het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid). Bij dat instituut kun je een klacht indienen over een product of dienst van een bank, verzekeraar of andere financiële dienstverlener, of over een financieel product.

Consument machteloos?

Dat is gratis, bespaart je een gang naar de rechter en zou toegankelijk moeten zijn. Maar in de praktijk blijkt de consument machteloos. Je staat tegenover een grote financiële instelling die een heel leger aan advocaten heeft ingehuurd.

Goedhart vertelt daarover in de uitzending. 'Als je ziet dat een pak melk zuur is, dan kun je dat aantonen. Bij geldzaken is dat altijd veel moeilijker, en moet je eerst je klacht goed formuleren.'

Goedhart heeft zelf een aantal zaken lopen bij het Kifid. Die gaan over de te hoge rentes op doorlopende kredieten. Volgens Goedhart kun je eigenlijk niet naar het instituut zonder een advocaat.

Manifest geschreven: op naar Kifid 2.0

En dat kost toch al snel een paar duizend euro, en de meeste schades gaan ook over een paar duizend euro's. Dat loont dus niet, vertelt Goedhart. 'Ik ken een consument die zijn rechtsbijstandverzekering had ingeschakeld. Hij was al 20.000 euro kwijt, maar er was geen geld meer voor juridische bijstand bij het beroep voor de Commissie van Beroep.'

Stichting Geldbelangen heeft een manifest geschreven: Op naar Kifid 2.0: hoe het klachteninstituut volgens de stichting zou moeten werken.

Stichting Geldbelangen is ook een meldpunt gestart voor jouw ervaringen over het Kifid. Het klachteninstituut wordt in 2020 geëvalueerd.

Update 29 januari: reactie Kifid op manifest

Het Kifid komt met een reactie naar aanleiding van het manifest.