Rode gist rijst aan banden: hoeveel monacoline K mag je nog? (En wat is dat?)
Sinds 1 juni 2022 gelden er nieuwe regels voor de verkoop van rode gist rijst, een middel dat vooral wordt genomen om cholesterol te verlagen. De dosering van de werkzame stof monacoline K staat daarbij centraal. Welke soorten rode gist rijst moeten nu uit de handel? En wat is monacoline K eigenlijk?
De Europese Commissie heeft een nieuwe verordening aangenomen die sinds 1 juni 2022 de dagdosering van rode gist rijst aan banden legt. De aanbevolen dagelijkse dosering moet minder dan 3 mg monacolinen bevatten.
Wat is monacoline K?
In rode gist rijst zit de werkzame stof monacoline K, een natuurlijke ‘statine’. Statines zijn medicijnen die cholesterol verlagen. Als je te veel monacolinen inneemt, kun je last krijgen van maag- en darmklachten, vermoeidheid, hoofdpijn, duizeligheid en milde spierklachten.
Rode gist rijst kopen
Je kunt door de nieuwe regels geen rode gist rijst meer kopen met 3 mg (of meer) monacolinen per capsule. En als er bijvoorbeeld 1 mg monacolinen in een capsule zit, dan mag de verpakking nog maar maximaal twee capsules per dag aanraden - drie zou een te hoge dagdosering zijn.
Dit moet allemaal duidelijk op de verpakking vermeld staan samen met allerlei waarschuwingen, bijvoorbeeld dat je monacolinen niet moet nemen als je zwanger bent of cholesterolverlagende medicijnen slikt.
Is rode gist rijst een voedingssupplement of een geneesmiddel?
Over medicijnen gesproken: als rode gist rijst een soort natuurlijk medicijn tegen hoog cholesterol bevat (statine), waarom is de rijst zelf dan geen geneesmiddel? Radar stelde die vraag al in 2017. Het antwoord is dat rode gist rijst wel degelijk als geneesmiddel wordt gezien, maar alleen boven een dagdosering van 10 mg. Dat betekent niet dat je rustig 10 mg monacolinen per dag kunt nemen, want uit onderzoek blijkt dat die hoeveelheid al ernstige veiligheidsproblemen oplevert.