background branding

Rode Kruis gaat voedselhulp aan gezinnen in Nederland uitbreiden

Doos met voedsel177945004_s.jpg

Het Rode Kruis verleent in Nederland op steeds meer plekken voedselhulp. Vanaf volgende week ondersteunt de organisatie gezinnen in Noord-Holland, eerder is het Rode Kruis hiermee begonnen in de provincies Utrecht en Friesland.

In Friesland helpt het Rode Kruis zo'n zeshonderd kinderen per week met een zogenoemde ontbijttas. Deze gaan naar kinderen die vaak met een lege maag naar school gaan. In Utrecht is diezelfde hulp vorige maand begonnen. In drie weken is het aantal ontbijttassen verhoogd van 50 naar 120. In Noord-Holland zal de hulp op kleine schaal zijn.

400.000 mensen in voedselhulp

De organisatie verwacht dat de vraag naar voedselhulp gaat toenemen en dat andere provincies snel zullen volgen. ‘Sinds de coronacrisis kloppen steeds meer mensen bij het Rode Kruis aan voor voedselhulp. Door de inflatie en stijgende vaste lasten ziet de organisatie dat mensen vaker hulp nodig hebben.’ De organisatie schat dat zo'n 400.000 mensen in voedselnood zitten en nog geen hulp krijgen.

Vraag naar boodschappenkaart gestegen

De vraag naar zogenoemde boodschappenkaarten van het Rode kruis is ook gestegen. Hiermee kunnen mensen ter waarde van 15 euro boodschappen doen. Tot nu toe zijn er 500.000 kaarten uitgedeeld, aldus het Rode Kruis.

'Ouders eten zelf niet zodat hun kind dat wel kan'

‘In een welvarend land als Nederland zou niemand zich zorgen mogen maken over voldoende eten. Toch horen wij elke dag van mensen dat ze maaltijden moeten overslaan’, zegt Heleen van den Berg, Hoofd Nationale Hulp Nederlandse Rode Kruis. ‘Ook horen we dat ouders zelf niet eten om te zorgen dat hun kind dat wel kan.’

Bron: ANP