Rodegistrijst: een goed alternatief voor statines?

rodegistrijst-14-05-2019-780.jpg

'Rodegistrijst is een perfecte vervanger voor een statine', 'rodegisttabletten hebben dezelfde werking, maar zonder bijwerkingen', laten Facebookgebruikers op de pagina van Radar weten. Is dat wel zo? 

Radar besteedde op 13 mei 2019 aandacht aan cholesterol en cholesterolverlagers. Dat zijn cholesterolverlagende middelen. Cholesterolverlagers worden door meer dan 2 miljoen mensen in Nederland geslikt. Gebruikers klagen over bijwerkingen van de medicatie, waaronder stijfheid en spierpijn.

Let op: stop / minder nooit zonder overleg met je (huis)arts met medicijnen die je voorgeschreven krijgt, en overleg met je huisarts als je wil overstappen op een ander middel!

Bijwerkingen van rodegistrijst: spierpijn, maag- en darmklachten

Op de Facebookpagina van Radar laten mensen nu weten dat rodegistrijst een goed alternatief zou zijn. Rodegistrijst is een voedingssupplement, te koop bij drogisterijen en natuurvoedingswinkels. In de rijst zit monacaline-K, een natuurlijke statine.

In 2017 besteedde Radar aandacht aan rodegistrijst. In die uitzending uitte internis Jeanine Roeters van Lennep haar zorgen over het vrijverkrijgbare middel. Het Lareb meldde in 2017 een toename te zien in het aantal meldingen van bijwerkingen. Klachten die onder meer gemeld worden: spierpijn, maag- en darmklachten, spierafbraak, alvleesklierontsteking en ontregeling van de stollingstijd.

'Het is geen alternatief voor een statine, het is gewoon hetzelfde', aldus Roeters van Lennep. Bijna het zelfde dan: in tegenstelling tot statines, die je alleen op recept kunt krijgen, is rodegistrijst gewoon bij de drogist te koop.

Is rodegistrijst natuurlijk?

En dat kan gevaarlijk zijn, denkt Roeters van Lennep. 'Er wordt geen adequate voorlichting gegeven', vertelt ze. Zo lopen zwangere vrouwen een risico als ze het middel nemen. Het geeft een verhoogde kans op aangeboren afwijkingen bij het kind. Het middel kan ook een wisselwerking hebben met andere medicijnen.

Maar: rodegistrijst is natuurlijk, wordt er gezegd. Roeters van Lennep: 'Rattengif is ook natuurlijk, dat zegt helemaal niks. Je hebt de meest vreselijke stoffen in de natuur.'

Wat staat er op het potje?

Roeters van Lennep bekeek op verzoek van Radar enkele potjes met rodegistrijst. In een product zit veel te weinig van de werkzame stof, concludeert zij. In een ander potje staat op het etiket dat er voldoende van de werkzame stof inzit, maar je moet er dan maar op vertrouwen dat dat er ook echt in zit. In tegenstelling tot medicijnen, is er namelijk geen controle op voedingssupplementen. 'Je hebt geen enkele garantie', zegt Roeters van Lennep.

In 2017 meldde Radar dat de Hoge Gezondheidsraad in België het advies uitgebracht om het vrij op de markt brengen van rodegistrijst te verbieden. Het voedingssupplement kan dezelfde bijwerkingen tot gevolg kan hebben als de geneesmiddelen, maar ondergaan niet dezelfde controle.

Moet rodegistrijst als geneesmiddel geregistreerd worden?

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) stelden toen een onderzoek in, samen met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen.

Hoe staat het daar nu mee? Op basis van het advies dat is gedaan beschouwt de IGJ producten met een gehalte monacoline-K van minder dan 10 mg (per enkelvoudige dosering) niet als geneesmiddel. Bij producten met een gehalte van 10 mg monacoline-K of meer (per enkelvoudige dosering) kan sprake zijn van een geneesmiddel. Dat hangt echter af van meerdere productkenmerken (waaronder: de gebruikswijzen, de omvang van de verspreiding ervan).

Onder de 10mg is monacoline-K een voedingssupplement. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (ESFA) heeft het middel ook onderzocht, en inmiddels dit onderzoek over monacoline-K gepubliceerd. Op grond van dit advies zal de Europese Commissie besluiten hoe het verder gaat met rodegistrijst als levensmiddel.

Radar Extra over cholesterolverlagers

Je cholesterol moet omlaag, hoor je misschien weleens. Maar is dat wel zo? Antoinette Hertsenberg gaat voor een Radar Extra-tweeluik op zoek naar de waarheid achter cholesterolverlagers. Wat is de rol van de farmaceutische industrie in wetenschappelijk onderzoek naar de medicijnen? Terugkijken: Cholesterol: Hoe lager, hoe beter?