'Roken en drinken tijdens zwangerschap verbieden'

zwangere_vrouw_sigaret_wijn_alcohol_800x628.jpg

Uithuisplaatsing van de baby, een dwangsom of de gevangenis in: als het aan de Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) ligt staat dat drinkende of rokende zwangere vrouwen te wachten als ze niet afkicken.

Dat drinken en roken tijdens de zwangerschap niet goed is voor de gezondheid voor de baby was al bekend. Steeds vaker blijkt uit onderzoek dat dit al schade kan veroorzaken in de eerste stadia van de zwangerschap.

Medicijnverslaving

De ongezonde levensstijl van moeders kan ervoor zorgen dat baby's geboren worden met een foetaal alcohol syndroom of met een ernstige medicijnverslaving. Kinderrechter Sonja de Pauw Gerlings spreekt in de Volkskrant van zo'n vijfhonderd gevallen per jaar.

Op dit moment wordt er in de beginfase van de zwangerschap nauwelijks ingegrepen. In de eerste 24 weken is er nog abortus mogelijk, maar volgens De Pauw Gerlings zou dat geen rol mogen spelen en verdient het kind bescherming vanaf de bevruchting.

Zwangerschapshuizen

Jeugdhulpverleners moeten erop toezien dat vrouwen zich bij een verslaving laten behandelen. Als een moeder dit weigert kan de rechter haar een dwangsom opleggen, vastzetten of het kind na geboorte uit huis plaatsen. De Pauw Gerlings oppert ook het idee speciale zwangerschapshuizen te openen waar moeders een verplichte behandeling ondergaan.

Meteen onder toezicht?

Betekent dat dat een moeder die rookt onder toezicht kan worden geplaatst? 'Ja', zegt De Pauw Gerlings. Als een aanstaande moeder vaak naar de sigaret grijpt, is dit een bedreiging voor het kind en dan zijn maatregelen nodig.

En een vrouw die iedere dag een wijntje drinkt? Die wordt niet meteen in de gevangenis gezet, verwacht De Pauw Gerlings. Volgens haar heeft een aanstaande moeder ook zelfbeschikkingsrecht. Als vrouwen zelf geen hulp zoeken, is het aan de eerste plaats aan de jeugdhulpverlener om de moeder op het juiste spoor te zetten.

Dreiging

Als dat niet voldoende is, en ook de omgeving van de moeder haar niet kan bewegen tot verandering, kan de rechter dreigen met sancties. Volgens De Pauw Gerlings kan zo'n dreiging al voor verbetering zorgen.

Bron: de Volkskrant