Rondtrekkende bendes roven auto's helemaal leeg

Auto-inbraak_06.03.2020.jpg

De politie waarschuwt voor rondtrekkende bendes die op bestelling dure onderdelen uit auto’s schroeven. Airbags, navigatiesystemen, koplampen, versnellingspoken, sturen vol technische hoogstandjes en katalysatoren in het uitlaatsysteem: Oost-Europese bendes roven auto’s compleet leeg. De bendes laten een spoor van vernieling achter door heel Nederland. Vooral de regio Eindhoven had er de laatste maanden veel mee te maken.

Alleen al tegen de roof van katalytasoren werd de afgelopen vijf maanden 800 keer aangifte gedaan. Geliefde auto's van de bandieten zijn de Toyota Prius, Honda Civic en Honda Jazz. Het is de rovers te doen om de edelmetalen rodium, platina en palladium. 'Een katalysator levert tussen de 50 en 100 euro op. Tel uit je winst als er een stuk of vijftig zijn', zegt woordvoerder Ed Kraszewski van de landelijke eenheid van de politie.

Lukraak bij auto’s inbreken is er nauwelijks bij. De veelal Oost-Europese bendes zijn volgens André Bouwman van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit professioneel van opzet. Eerst komt een groep verkenners de doelwit-auto’s in kaart brengen. Met hun briefje vol adressen gaan vervolgens de mannen aan de slag die zijn gespecialiseerd in inbreken.

Het probleem is dat de 'mobiele bandieten' zelden op heterdaad worden betrapt. Worden ze gepakt met een lading katalysatoren, dan kunnen ze alleen vervolgd worden voor heling. Voor de politie is het dan zaak om aangiften te koppelen aan de vondsten en te proberen bewijs te vinden voor de roof via, bijvoorbeeld, camerabeelden.

Bron: ANP MediaWatch / AD / De Telegraaf