background branding

Rookmelders zijn verplicht vanaf 1 juli. Zo kies je de beste melder (en de beste ophangplek)

22-06-20-rookmelders-beste-verplicht-rookmelderplicht-kopen-71829411_m.jpg

Vanaf 1 juli 2022 moet in elk huis een rookmelder hangen, vaak op meerdere plekken. Waarschijnlijk moet jij nog een rookmelder kopen. Hoe weet je wat een goede melder is? En waar hang je hem op? 

Rookmelders zijn verplicht op twee plekken: op elke verdieping met een slaap- of woonkamer, en in besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt (zoals de gang). In studentenhuizen en andere kamerwoningen moet elke kamer een melder hebben. 

De overheid komt overigens niet zomaar controleren of je de rookmelders wel hebt hangen. Dus pas op als iemand aanbelt 'om de rookmelders te controleren', want dat kan een oplichter zijn! 

Wat is de beste rookmelder om te kopen?

De brandweer raadt aan om rookmelders te kopen met een levensduur van tien jaar. Die lijken duurder dan rookmelders waarvan je de batterijen elk jaar vervangt, maar je moet de kosten van die batterijen er ook bij optellen. Die zijn al gauw 20 euro, dus dan is de langlevende rookmelder toch voordeliger. Bij een melder met korte levensduur is de kans bovendien groter dat je de batterijen vergeet te vervangen, wat hem minder betrouwbaar maakt. 

Check altijd of een rookmelder het Europese keurmerk EN 14604 draagt. Dat betekent dat hij voldoet aan noodzakelijke eisen.

Nog een tip van de brandweer is om rookmelders te kopen die je met elkaar kunt koppelen. Omdat die allemaal afgaan als ééntje rook detecteert, hoor jij bijvoorbeeld in de gang dat er boven in de slaapkamer brand woedt. 

Rookmelders voor doven en slechthorenden

Zulke rookmelders met koppeling zijn ook aan te raden als je doof of slechthorend bent. Je kunt ze namelijk verbinden met een trilpaat, die jou met trillingen waarschuwt, of met de ‘Strobe’, die lichtflitsen afgeeft bij brand. Een trilplaat en strobe zijn als aparte accessoires te koop. Tip: vraag aan je zorgverzekeraar of zij deze aanschaf vergoeden. 

Op de website rookmelders.nl lees je meer informatie over de aanschaf van een melder.

Hier moet je je rookmelder ophangen

Plak of schroef je rookmelders niet op de muur, maar tegen het plafond. Plaats ze minstens een halve meter van hoeken of muren af, en houd ze uit de buurt van tocht of ventilatie. 

De belangrijkste plekken om melders te hangen zijn je vluchtroutes in het geval van brand. Dat betekent meestal je hal en je overloop. 

De op-één-na belangrijkste plekken zijn slaapkamers, woonkamers en andere verblijfsruimtes. 

Voor nog meer zekerheid plaats je ook rookmelders in alle ruimtes waar brand kan ontstaan. Denk aan het washok, waar je wasmachine en droger staan - die kunnen door kortsluiting brand veroorzaken. Dat geldt sowieso voor ruimtes waar je elektrische apparaten oplaadt, zoals telefoons, tablet of fietsen. Lees hier meer over de beste ophangplek voor je rookmelder.

Vergoeden verzekeraars wel als je geen rookmelder ophangt?

Wat nu als je huis brandschade oploopt, terwijl er geen rookmelder hangt? Helpt je verzekeraar je dan nog wel? Uit een rondvraag blijkt dat veel verzekeraars toch geld zullen uitkeren aan mensen die niet aan de rookmelderplicht voldoen. Lees hier over welke verzekeraars het gaat. 

Bron: Brandweer, rookmelders.nl, Parool