Rotterdam haalt 2500 parkeerautomaten weg

De komende maanden gaan in Rotterdam alle parkeerautomaten eruit en wordt een klein deel vervangen door het zogeheten kentekenparkeren. Het aantal parkeerautomaten wordt teruggebracht van bijna 3000 naar 550, omdat een toenemend aantal mensen parkeert en betaalt met behulp van een internetdienst. Daardoor zijn er minder parkeerautomaten nodig.

In Rotterdam verdwijnt het betaald parkeren met de chip, dat standaard was in de havenstad. Nu moeten mensen hun kenteken op de parkeerautomaat intoetsen. De gebruiker hoeft daarna niet meer naar zijn auto terug te lopen om het parkeerkaartje achter de voorruit te leggen.

Om te voorkomen dat parkeerders naar een betaalautomaat moeten zoeken, tonen speciale verwijzingsborden parkeerders de weg naar de dichtstbijzijnde automaat. Vanaf januari 2015 moet het parkeersysteem in heel Rotterdam zijn ingevoerd. 'Ondertussen groeit het aantal mobiel parkeerders enorm. Ruim 40 procent van de parkeertransacties gaat al via de mobiele telefoon', aldus de gemeente.

Rotterdam denkt met de overschakeling naar kentekenparkeren miljoenen euro's te besparen op beheer en onderhoud. Bovendien vervallen passen voor vergunningen en bezoekersregelingen, omdat alles digitaal gaat. Ook wordt de controle op betaald te zijner tijd geautomatiseerd.

Bron: ANP