background branding

Rotterdam wil ja-ja-sticker invoeren

ja-ja-sticker-17-01-2019-780.jpg

Rotterdam wil dat bewoners vanaf 1 juli 2019 niet meer worden lastiggevallen met ongewenst reclamedrukwerk. Rotterdam voert daarom de ja-ja-sticker in, waarmee alleen mensen die expliciet toestemming geven nog ongeadresseerde reclame ontvangen. Amsterdam heeft zo'n sticker ook al.

Volgens de Rotterdamse wethouder Duurzaamheid, Arno Bonte, scheelt de maatregel veel afval. 'Ongevraagd reclamedrukwerk is niet alleen een grote ergernis voor veel mensen, maar is ook een ongelofelijke verspilling van ongelezen papier. Met deze maatregel kunnen we meer dan 3 miljoen kilo papierafval per jaar besparen.'

Radar Testpanel: met nee-sticker post voor 'bewoners van dit adres'

Een nee-sticker of ja-nee-sticker werkt niet altijd, blijkt uit onderzoek van januari 2018 onder bijna 40.000 leden van het Radar Testpanel. 47 procent van de mensen met een nee-sticker ontvangt post 'aan de bewoners van' in combinatie met het adres. Van de complete panelgroep (met of zonder sticker) ontvangt zelfs 52 procent ongevraagd geadresseerde folders of magazines. Dit soort post komt van organisaties waar zij (of iemand anders uit het huishouden) klant of lid zijn (geweest). Dit valt allemaal onder geadresseerd reclamedrukwerk, en mag dus ondanks die nee-sticker gewoon in je brievenbus worden gestopt.

Lees meer: Ontvang je ongewenste reclame, of gewenste folders juist níet?

In Amsterdam geldt de maatregel al sinds 2018. Mensen kunnen in de hoofdstad de ja-ja-sticker op hun brievenbus plakken als ze reclamepost willen ontvangen, doen ze dat niet dan krijgen ze ook geen reclame. Amsterdam verwacht dat hierdoor jaarlijks 1,8 miljoen kilo papier wordt bespaard.

Procedure van reclameverspreiders tegen gemeente Amsterdam

In de hoofdstad loopt nog een procedure van drie verspreiders van reclamedrukwerk tegen de ja-ja-sticker bij het gerechtshof. Rotterdam verwacht echter dat deze uitspraak, die op 29 maart wordt gedaan positief uitvalt voor de gemeente Amsterdam. 'Het moet wel heel gek lopen wil de gemeente geen gelijk krijgen', zegt Bonte.

Als het verbod er komt in Rotterdam, wordt er vanaf 1 januari 2020 gehandhaafd. Met het nieuwe systeem blijven mensen die geen sticker hebben geplakt wel huis-aan-huisbladen ontvangen, mede omdat daar berichten van lokale instanties in staan. Wie ook deze bladen niet wil ontvangen, kan net als nu de brievenbus voorzien van een nee-nee-sticker.

Wat kun je doen?

Krijg je reclamefolders, en heb je een nee-sticker op je brievenbus? Dan kun je een klacht indienen bij de verspreider en/of adverteerder. Krijg je daar geen reactie op? Dan kun je bij de Reclame Code Commissie een klacht indienen. Je kunt je ook inschrijven bij Postfilter.nl, daar kun je aangeven welke soort reclame je wel wilt ontvangen.

Bron: Radar / ANP