Rotterdamse taxibedrijven alsnog beboet om kartelvorming

taxibedrijven-rotterdam-23042019.jpg

Twee Rotterdamse taxibedrijven zijn in hoger beroep alsnog beboet wegens kartelvorming. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft geldstraffen die eerder door de rechter waren geschrapt toch weer toegewezen.

Het gaat om zogenoemd contractueel taxivervoer, zoals groepsvervoer van scholieren, gehandicapten, ouderen en zieken, in de regio Rotterdam in de periode december 2007 tot en met februari 2011.

De Rotterdamse Mobiliteit Centrale (RMC) en rivalen BIOS Rijnmond Beheer en het inmiddels failliete IJsselsteden Taxi Combinatie maakten destijds afspraken om de onderlinge concurrentie bij aanbestedingen te beperken, en dat mag niet. Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) legde daarom boetes op, aan RMC in totaal ruim 7,5 miljoen euro en aan BIOS ruim 600.000 euro.

RMC en BIOS vochten de geldstraffen aanvankelijk met succes aan bij de rechtbank Rotterdam. Maar het CBb vindt dat ze de boetes alsnog moeten betalen. Volgens het beroepscollege heeft ACM voldoende aangetoond dat de onderlinge afspraken invloed konden hebben op de concurrentie.

Bron: ANP