background branding

Rozijnen vervuild met cocktail van pesticiden, waarschuwt voedselwaakhond

21-11-12-rozijnen-vervuild-pesticiden-foodwatch.jpg

Voedselwaakhond foodwatch roept de politiek op om beperkingen te stellen aan het combineren van verschillende bestrijdingsmiddelen in etenswaren, al was het maar uit voorzorg. Zo zijn rozijnen volgens foodwatch vaak wel erg vervuild met een combinatie van pesticiden. Supermarkten stellen zelf al wel limieten aan combinaties van bestrijdingsmiddelen, maar dat geldt nog niet voor alle producten.

Foodwatch heeft nog niet gepubliceerde NVWA-meetgegevens naar bestrijdingsmiddelen in handen. 'In de periode 2018-2020 is het aantal bestrijdingsmiddelen in rozijnen bijna verdubbeld naar gemiddeld 11,3 gifsoorten per meting in 2020. Met gemiddeld 25 verschillende bestrijdingsmiddelen zijn vooral Turkse rozijnen sterk vervuild.'

Gemiddeld 25 verschillende pesticiden in Turkse rozijnen
 

Uitzondering zijn biologische rozijnen, daarop werden vrijwel geen residuen gevonden. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit erkent de bevindingen, die waarschijnlijk nog vrijdag online zullen komen.

'Stel maximum in van vijf bestrijdingsmiddelen'

'Cocktails' van bestrijdingsmiddelen zijn wettelijk toegestaan en de wettelijke normen voor de afzonderlijke pesticiden zijn ook niet overschreden. Maar alle verschillende pesticiden in één product samen kan kwalijk zijn, vreest foodwatch. Ze vraagt supermarkten om alvast een maximum van vijf pesticiden voor alle etenswaren te hanteren.

Regels voor pesticiden in supermarkten

Aldi en Lidl hanteren een eis van maximaal vijf pesticiden voor hun fruit, meldt foodwatch. Bij Ahold Delhaize ligt de eis op maximaal drie bestrijdingsmiddelen voor vers groente en fruit.

Bron: ANP, Foodwatch