Ruim 1,2 miljoen mensen slachtoffer van internetcriminaliteit

cybercrime-20190717.jpg

Een op de twaalf Nederlanders is vorig jaar slachtoffer geworden van digitale criminaliteit. Dat zijn ruim 1,2 miljoen mensen. Vooral tieners en jongvolwassenen werden de dupe van cybercrime. Volgens het onderzoek waren mannen net zo vaak slachtoffer als vrouwen.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek en de politie hebben samen onderzoek gedaan. Het bleek vooral om zogeheten vermogensdelicten te gaan. Dat overkwam 1 op de 20 mensen. Ze werden bijvoorbeeld opgelicht toen ze online iets wilden kopen, of iemand slaagde erin geld van een rekening te halen, of ze trapten in een nepfactuur en raakten zo geld kwijt. Ook gijzelsoftware wordt hiertoe gerekend. Een op de vijftig Nederlanders werd slachtoffer van hacken. Iemand logde in op hun e-mail-, Facebook- of Twitteraccount, of op een van hun apparaten. 

Hoe weet je of jouw gegevens zijn gehackt? Zo achterhaal je dat

Hoe herken je nepmails en namaakapps?

Het kan voorkomen dat je een phisingmail ontvangt. Phishing is een verzamelnaam voor methodes waarmee cybercriminelen naar jouw persoonsgegevens hengelen. Hoe herken je een phishingmail? Radar zette kenmerken voor je op een rij.

Eerder bleek dat internetcriminelen apps van bekende winkels en merken namaken, in de hoop dat jij er een downloadt en je (betaal)gegevens invoert. Zo herken je een app die nep is

Om je apparaten die met het internet zijn verbonden zo goed mogelijk te beveiligen, gaf de website van het tv-programma 'Opgelicht?!' enkele tips:

Zo beveilig je apparaten die gekoppeld zijn aan internet

Internetaangifte voor vormen van cybercrime

Verreweg de meeste slachtoffers stapten niet naar de politie. Ze dachten dat het niet zou helpen, dat het niet belangrijk genoeg was of dat het helemaal niet kon. De politie wil het daarom gemakkelijker maken om aangifte te doen. 'Dat doen we bijvoorbeeld door internetaangifte voor veelvoorkomende vormen van digitale criminaliteit mogelijk te maken', verklaart Theo van der Plas, die bij de politie verantwoordelijk is voor de strijd tegen cybercrime.

Bron: ANP