Ruim 49 procent van de Nederlanders heeft tegen de sleepwet gestemd

referendum-sleepwet-180329.jpg

Bij het referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten vorige week woensdag heeft ruim 49,4 procent van de Nederlanders tegengestemd.

Dat heeft de Kiesraad donderdag bekendgemaakt. De voorstemmers kwamen op ruim 46,5 procent. Blanco stemde ruim 4 procent.

De definitieve uitslag wijkt nauwelijks af van de voorlopige uitslag vorige week. Toen kwam het nee-kamp uit op 49,5 procent. Bij de voorstemmers was het voorlopige percentage ook praktisch gelijk. De opkomst is vastgesteld op iets meer dan 51,5 procent, ruim boven de drempel van 30 procent die nodig is om een referendum geldig te maken.

Kabinet moet inlichtingenwet opnieuw bekijken

Nu het nee-kamp heeft gewonnen, moet het kabinet de inlichtingenwet opnieuw bekijken. Het referendum is niet bindend en het kabinet hoeft de wet niet in te trekken. Maar het kabinet zal niet over een nacht ijs gaan bij de weging van de uitslag, kondigde vicepremier Kajsa Ollongren al aan.

Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten

De nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) moet de diensten AIVD en MIVD meer bevoegdheden geven. Maar tegenstanders vrezen dat het streven naar meer veiligheid ten koste gaat van de privacy.Update 14:40 uur:

Kabinet wil snel standpunt innemen

Na het nee tegen de nieuwe inlichtingenwet wil het kabinet zo snel mogelijk met een standpunt komen. Indien mogelijk voor 1 mei, als de nieuwe wet moet ingaan. 'We gaan kijken of dat lukt', aldus premier Mark Rutte.

Onbekend of wet gaat veranderen

Hij wilde niet speculeren of er iets aan de wet gaat veranderen. Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken), die samen met minister Ank Bijleveld (Defensie) verantwoordelijk is voor de wet, kondigde aan stap voor stap te werk te gaan. 'We doen dat zo snel als dat zorgvuldig kan.'

Volgens de wet is het kabinet verplicht zo spoedig mogelijk te reageren. Het eerste begin is gemaakt, aldus Ollongren. Volgens haar maakt de uitslag van het referendum het dilemma duidelijk tussen zo veel mogelijk veiligheid en zo veel mogelijk privacy.

Bron: ANP