Ruime meerderheid kiest nog steeds voor lange boodschappenbon: ‘Prijzen kloppen vaak niet’

Bon Supermarkt

Wie boodschappen doet, kan kiezen voor een korte papieren bon, digitale bon, of een lange papieren bon. Ook kun je bij sommige supermarkten de winkel verlaten met een digitale barcode, die je ontvangt na betaling. Radar vroeg zich af: speelt duurzaamheid een rol in deze keuze?

Radar zette daarom de volgende vraag online: Speelt duurzaamheid een rol in jouw keuze? Hierop reageerden 4919 mensen. 

Duurzaamheid wel van invloed op keuze

Voor 23 procent is duurzaamheid wel van invloed op de keuze welke soort bon klanten kiezen. Hiervan kiest tien procent voor een digitale bon en dertien procent voor een korte bon. Beide bonnen bestaan alleen uit een barcode waarmee je de winkel, na een bezoek aan de zelfscankassa, kunt verlaten. 

“Het enige dat ik met supermarkt bonnetjes doe is weggooien.“Ik erger mij dan ook, als ik toch word verplicht een bon mee te nemen, dan kies ik dus zo kort mogelijk”, licht een deelnemer toe.

‘Prijzen kloppen niet’

Voor ruim de meerderheid speelt duurzaamheid geen rol in hun keuze. Zo kiest 62 procent voor een lange bon. De reden? De controle op mogelijke fouten tijdens het afrekenen. “Het gebeurt nog te vaak dat de prijzen bij het afrekenen niet kloppen met wat er in de winkel weergegeven staat” en “Omdat er zeer regelmatig een prijsverschil is tussen de prijs in het schap en die op de bon”, geven deelnemers als reden om te kiezen voor een lange bon. 

Bijhouden van uitgaven

Ook het bijhouden van uitgaven lijkt voor sommige deelnemers zwaarder te wegen in de keuze voor duurzaamheid. “Ik wil graag bijhouden wat ik uitgeef” en “Ik wil wel duurzaam, maar heb een bon nodig.” Naast controle en het bijhouden van administratie, lijkt niet elke supermarkt de optie te bieden om te kiezen voor een duurzamere keuze. “Een lange bon is de enige keuze bij mijn supermarkt”, licht een deelnemer diens keuze toe. 

Ook is er een groep (11 procent) waarbij duurzaamheid helemaal geen rol lijkt te spelen in deze keuze. Daarnaast houdt vier procent soms rekening met duurzaamheid bij het kiezen voor een bon. “Voor mijn gevoel heeft het niet veel nut”, licht een deelnemer toe.