Rutte biedt Groningers excuses aan voor aanpak aardbeving

rutte-050719.jpg

Premier Mark Rutte heeft namens de regering excuses aangeboden aan de Groningers voor de aanpak van aardbevingen als gevolg van de gaswinning in de provincie. Toen het kabinet in 2012 voor het eerst serieus werk ging maken van schadeafhandeling en versterking van gebouwen, heeft het 'vanaf het begin volstrekt onderschat welke enorme opgave voor ons lag', zegt Rutte in de Tweede Kamer.

Rutte noemde de gebeurtenissen in Groningen, dat door de jaren heen getroffen werd door talloze aardbevingen, 'een crisis in slow motion'. Toen eindelijk werd onderkend dat de gaswinning zulke grote problemen veroorzaakte, is bovendien in de aanpak veel te lang de nadruk gelegd op "precisie en juridische zekerheid". Dat is "simpelweg ten koste gegaan van de snelheid", aldus de minister-president.

Risico's leveringszekerheid

Ook Rutte zou 'het liefst vandaag nog' de gaskraan helemaal dichtdraaien. 'Maar dat gaat niet. Als je het te snel doet en er komt een koude winter, dan loop je risico's met leveringszekerheid.' Hij benadrukte dat het kabinet 'geen financieel motief' heeft om langer Gronings gas te blijven oppompen. Tegelijkertijd is er 'geen toverstok' om alle problemen in één keer op te lossen.

Wiebes: snellere aanpak van schadeafhandeling

De Kamer vraagt zich wel af wat Rutte nu precies anders wil gaan doen, nu hij erkend heeft dat de aanpak tot dusver niet deugde. De premier verwees daarop naar de snellere aanpak van de schadeafhandeling en versterking die verantwoordelijk minister Eric Wiebes (Economische Zaken) eerder deze week aankondigde. Hij noemde dat 'een heel verstandig en fatsoenlijk voorstel'.

'Ik ga in kaart brengen hoe een wereld met minder dan 12 miljard kuub eruit ziet, wat dat betekent en welke offers je daarvoor moet brengen', zei Wiebes. Hij hoopt nog deze maand met voorstellen te kunnen komen, die dan eind juli nader moeten zijn uitgewerkt. Haast is geboden omdat het nieuwe 'gasjaar' in oktober begint. De NAM moet dan weten hoeveel gas mag worden opgepompt.

Wiebes beloofde op aandringen van de Kamer ook nog wat te schaven aan de vernieuwde schaderegeling waarover hij de Kamer eerder deze week informeerde. Er komt een standaardvergoeding voor kleinere schades, waarmee de minister hoopt het stuwmeer aan oude schademeldingen weg te werken.

Regeling niet voor iedereen

Maar tot woede van veel Kamerleden geldt de regeling alleen voor mensen die hun schade voor 1 januari hebben gemeld, dus niet voor degenen die schade hebben geleden door de beving van vorige maand. Wiebes zei daar zelf ook ongelukkig mee te zijn, en gaat kijken of uitbreiding juridisch mogelijk is. Het kabinet praat woensdag weer met bestuurders uit de regio over de plannen.

Bron: ANP