Ruzie met je buren voorkomen of oplossen: zo doe je dat

burenruzie-bijleggen-780.jpg

Beter een goede buur dan een verre vriend, maar omgekeerd is een slechte buur misschien ook wel erger dan een verre vijand... Hoe houd je de relatie met je buren goed? Hoe voorkom je irritaties en hoe los je burenruzies op? En wat te doen als de boel escaleert?

Harde muziek, barbecuerook, loslopende dieren, luidruchtige kinderen, troep in het trappenhuis, een verbouwing: het zijn zaken die makkelijk kunnen leiden tot irritaties tussen buren. Het is belangrijk dat je met je buren over zulke ergernissen praat, want ze kunnen escaleren tot heuse burenruzies. Voor je het weet moet de politie erbij komen, of zelfs de Rijdende Rechter.

Wij vroegen hoe onze WhatsAppvolgers dat doen, en vulden dat aan met tips van de Politie en Problemenmetjeburen.nl.

Hoe kun je een burenruzie voorkomen?

In het algemeen geldt: zorg voor een goede relatie met je buren. Daarbij helpt het als je vriendelijk groet en communiceert, zo blijkt ook uit veel antwoorden die we via WhatsApp ontvingen.

Zo schrijft Casper: 'Het mooiste instrument ter wereld bespelen: ONZE STEM om erover te praten!'

Ad adviseert: 'Kleine irritaties gewoon uitspreken naar elkaar, om te voorkomen dat het grote irritaties worden. Hoe dan ook, altijd in alle rust met elkaar in gesprek blijven. Zolang je normaal met elkaar in gesprek bent ontstaat er geen ruzie, ondanks een eventueel verschil van mening.'

Annelies: 'Vriendelijk blijven is altijd het beste. Kaart niet alleen de irritaties aan, maar draag ook een eventuele oplossing aan. Dat geeft vaak de aanzet om gezamenlijk tot een goede oplossing te komen. Bied aan te helpen als er aanpassingen gedaan moeten worden.'

En Thea schrijft: 'Wij zij 81 en 76 jaar, vele malen in ons leven verhuisd en nog nooit één woord ruzie gehad met onze buren. Het is geven en nemen en niet de vloer plat lopen bij elkaar , maar er wel voor elkaar zijn als het nodig is.'

Spriety: 'Direct uitpraten en af en toe gewoon iets accepteren zoals het is.'

Die acceptatie en het idee van 'elkaar in je waarde laten' komt ook in meerdere antwoorden terug. 

Bijvoorbeeld bij Kees: 'Niet op elke slak zout leggen geven en nemen. Leven en laten leven. Elkaar in de waarde laten.

Marianna: 'Hier alles in harmonie. Twee keer per jaar met elkaar uit eten, om beurten betalen. Zo nu en dan over er weer een kleine attentie, een leuk plantje of iets dergelijks. En verder... leven en laten leven!'

Op de website Problemenmetjeburen staan ook nog diverse tips om de sfeer en de communicatie goed te houden.

  • Groet je buren altijd vriendelijk wanneer je ze tegenkomt.
  • Als je net in een nieuwe buurt bent komen wonen, Stel jezelf dan voor aan je buren en maak een praatje met ze.
  • Je kan ook kennismaken met buurtgenoten die niet direct naast of boven / onder je wonen. Daarvoor hoef je niet meteen een buurtborrel te organiseren (hoewel dat natuurlijk wel een heel leuk initiatief is!), het kan ook tijdens het uitlaten van de hond, of wanneer je met je kinderen op het speelplein zit. Je kunt ook overwegen om in de buurt kaartjes in brievenbussen te gooien.
  • Steek buren de helpende hand toe, bijvoorbeeld als je ze ziet klussen.
  • Ben je van plan om herrie te maken, zoals bij een feestje of een verbouwing, laat het je buren van te voren weten. Bespreek wat je kunt doen om de overlast binnen de perken te houden, bijvoorbeeld door tijden af te spreken of bepaalde maatregelen te nemen.
  • Laat het je buren weten wanneer je een (mogelijk) luidruchtig feest gaat geven (nog beter: nodig ze uit!), een verbouwing wil gaan doen of iets anders van plan bent dat herrie maakt. Bespreek met ze hoe je de overlast binnen de perken kunt houden.
  • Laat het je buren weten wanneer je van plan bent iets te veranderen aan de buitenkant van je huis, zoals de tuin of de schutting. Neem voldoende tijd om met hen te overleggen.
  • Je kunt ook uit jezelf aan je buren vragen of ze zich weleens aan iets storen zonder dat jij dat in de gaten hebt.
  • Niet iedereen heeft behoefte aan regelmatig contact met de buren. Houd daar rekening mee en respecteer het. Blijf ze wel vriendelijk groeten.

Hoe kun je een burenruzie oplossen?

Het lukt niet iedereen altijd om de sfeer goed te houden. Soms monden kleine irritaties of misverstanden uit in regelrechte ruzies. Wat doe je dan? Radarvolgers delen hun ervaringen.

Henriëtte WhatsAppt ons: 'Eerst erheen geweest proberen te praten. Dat lukte niet. Toen de wijkagent ingelicht, die gaf ons het advies om een brief te schrijven met de dingen waar we last van hadden en dat heeft bij ons geholpen. Diezelfde avond stonden ze op de stoep.'

Klein schrijft: 'Ik heb een vreselijke burenruzie gehad. Door een keer als kemphanen tegen over elkaar te staan waren de spanningen weg. Toen zijn we het samen gaan uitpraten. Vooral wat de irritatiepunten zijn. Nu hebben we normaal contact. Ik merk dat dingen er wel insluipen. Dus nu direct dingen aangeven of vragen, zoals over het piepen van een jonge pup of een feestje met lang gepraat. Of bij een barbecue aandoen even zeggen dat ze de ramen dicht moeten doen. Altijd nadenken hoe ik iets zou vinden en dan het bij hun navragen. Dus het heeft alles te maken met communicatie.'

Zelf praten is niet altijd even makkelijk, of het leidt simpelweg niet tot een positief resultaat. WhatsApper Mars adviseert daarom: 'Laat een neutrale partij met de buren praten.'

Ook de politie adviseert - wanneer praten geen uitkomt meer biedt - om een derde partij in te schakelen. Dit heet buurtbemiddeling en hier zijn speciale organisaties voor. Je kunt er een vinden bij jouw in de buurt via de website Problemenmetjeburen en dan rechtsboven 'Ik zoek hulp', of simpelweg via Google.

'Schakel buurtbemiddeling in als u er samen niet uitkomt, maar wel bereid bent om samen tot een oplossing te komen. De buurtbemiddelaars zijn onafhankelijk, kiezen geen partij en gaan vertrouwelijk om met de informatie,' zo valt te lezen op de politiewebsite.

Let wel: buurtbemiddeling is alleen mogelijk tussen gelijkwaardige partijen, dus niet tussen bijvoorbeeld een huurder en een verhuurder, maar wel tussen mensen die in hetzelfde portiek wonen. Buurtbemiddeling is evenmin mogelijk als er sprake is van criminaliteit, familieproblemen, drugsoverlast of psychiatrische problematiek.

Tips van Problemenmetjeburen en de politie:

  • Krop je negatieve gevoelens niet op totdat de bom barst. Praat met je buren.
  • Ga geen verhaal halen bij je buren op het moment dat het je hoog zit, maar bel aan wanneer je bent afgekoeld -  en wanneer je denkt dat het voor hen ook een geschikt moment is.
  • Blijf rustig. Vertel dat je graag wilt praten over een kwestie en vraag wanneer dat binnenkort kan, op een moment dat jullie allebei de tijd en rust hebben voor dat gesprek.
  • Bedenk vooraf wat je wil vertellen. Waar heb je last van en wat zijn de gevolgen van de situatie voor jou?
  • Het kan moeilijk zijn maar het is ook belangrijk om te luisteren naar hún kant van het verhaal. Hun beleving van de situatie kan heel anders zijn en ook kunnen ze andere zorgen en behoeften hebben. Houd daar rekening mee en neem serieus wat je buren vertellen.
  • Blijf niet hangen in wie de schuld heeft of wie gelijk heeft. Zoek sámen naar een mogelijke oplossing, zodat de situatie voor jullie állebei verbetert.
  • Kom niet meteen zelf met de - in jouw ogen - 'beste oplossing'. Laat je buur er ook even over nadenken. Zo kan hij zelf ook met een mogelijke oplossing komen.
  • Maak duidelijke afspraken met elkaar, of stel voor om er allebei over na te denken en er binnenkort nog eens met elkaar over te spreken. Plan daarvoor meteen een datum en tijdstip.
  • Nogmaals: blijf rustig, ongeacht het resultaat van het gesprek. Zeg ook gewoon vriendelijk gedag.
  • Kom je er samen niet uit, contacteer dan de buurtbemiddeling, voordat de frustraties te hoog oplopen.
  • De politie erbij halen is meestal niet bevorderlijk voor de onderlinge sfeer. Probeer dit dus te voorkomen, bijvoorbeeld door tijdig buurtbemiddeling in te schakelen

Wat moet je doen als een burenruzie uit de hand loopt?

Wanneer een burenruzie uit de hand loopt, kun je de politie inschakelen. Bijvoorbeeld als er sprake is van vernieling of mishandeling, wat strafbare feiten zijn.

De politie gaat sneller tot actie over als meerdere mensen klachten hebben. Informeer daarom ook in de buurt hoe andere bewoners de situatie ervaren.

Wanneer je de politie inschakelt, kan het zijn dat de wijkagent met jou en je buren gaat praten. Het kan ook zijn dat jullie worden uitgenodigd op het politiebureau.

Wat ook voorkomt is dat in overleg met de betrokken partijen (de buren dus) wordt vastgelegd wanneer bepaalde hinder-veroorzakende activiteiten mogen plaatsvinden en wanneer niet.

Bij herhaalde klachten kan de politie overgaan tot inbeslagname. Hierbij kan zij bijvoorbeeld apparattur of huisdieren meenemen.

Volg Radar op WhatsApp

Wil jij ook af en toe input geven voor artikelen en uitzendingen? En een bericht ontvangen wanneer we die artikelen online zetten? Volg Radar dan op WhatsApp. Lees hier hoe dat werkt:

Radar volgen op WhatsApp: zo doe je dat

Bron: Politie.nl / Problemenmetjeburen.nl