background branding

Ryanair stapt naar de Hoge Raad vanwege claims

ryanair-20190814.jpg

Luchtvaartmaatschappij Ryanair stapt naar de Hoge Raad. De Ierse prijsvechter gaat in cassatie tegen een eerder uitspraak van de rechtbank Oost-Brabant. Daarin werd het bedrijf gesommeerd om een drietal reizigers een vergoeding te betalen van ieder 400 euro wegens vertragingen en annuleringen tijdens de pilotenstaking vorig jaar.

De zaak bij de Hoge Raad is volgens de advocaat van Ryanair de enige mogelijkheid om in verweer te gaan tegen dat vonnis. Het bedrag van 400 euro valt lager uit dan de drempel waartegen beroep bij het gerechtshof kan worden ingesteld. Ryanair blijft erbij dat sprake was van overmacht. De rechter oordeelde dat een staking niet onvermijdelijk was, omdat Ryanair daar wel degelijk invloed op kon uitoefenen. Eerder bleek dat de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) tot ongenoegen van de Consumentenbond geen boete wil opleggen aan Ryanair.

Lees meer: Gedupeerden pilotenstaking Ryanair krijgen schadevergoeding tot 400 euro 

Europese Hof: staking personeel valt niet onder buitengewone omstandigheden

Claimorganisatie Aviclaim, die de gedupeerde reizigers bijstaat, benadrukt dat Ryanair in eerdere zaken waarbij wel beroep kon worden aangetekend, bakzeil haalde. Het Europese Hof heeft volgens de organisatie in het verleden al uitgesproken dat een staking van het eigen personeel niet onder buitengewone omstandigheden valt.

Als je vlucht flink vertraagd is, of geannuleerd, heb je vaak wel recht op een vergoeding. Dat kan zelfs om 600 euro gaan. Maar daar moet je wel wat voor doen, Radar zet het voor je op een rij:

Vlucht vertraagd of geannuleerd: geld terug?

Bron: ANP