's Nachts telefoon opladen steeds vaker oorzaak woningbrand

48659279_l.jpg

Laad smartphone, tablet of laptop nooit ’s nachts op, of als je niet thuis bent. Door oververhitting kan de batterij of accu vlam vatten, waardoor steeds vaker woningbranden ontstaan. Dat meldt de brandweer dinsdag in de Risicomonitor Woningbranden, die zij samen met het Verbond van Verzekeraars heeft opgesteld, schrijft De Telegraaf. Volgens Rudi Buis van het Verbond van Verzekeraars ontstaat brand voornamelijk door kwalitatief minderwaardige opladers die niet origineel zijn.

'De belangrijkste oorzaak van brand in woningen en brandclaims zijn elektrische apparaten, hetzij vanwege ondeugdelijkheid, hetzij vanwege onzorgvuldig gebruik', stelt voorzitter Stephan Wevers van Brandweer Nederland.

'Er is een toename in gebruik van elektrische apparatuur die ook nog eens vaak wordt opgeladen. Juist dat brengt extra risico’s met zich mee, zeker als er sprake is van 'overladen', waardoor de stekker en het apparaat oververhit kunnen raken', waarschuwt de brandweerbaas.

Update 11:33 - NVWA: 'Gedeelte van USB-opladers gevaarlijk'

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) deed in de zomer van 2016 onderzoek naar onveilige opladers en bestempelde twaalf van de 41 USB-opladers als gevaarlijk. Bij nog twaalf andere merken kon de veiligheid niet worden vastgesteld, waardoor de verkoop van 24 van de 41 opladers verboden werd. In Nederland verkochte opladers vallen onder toezicht van de NVWA, maar tegenover internetverkopers buiten de Europese Unie staat de NVWA machteloos.

Het is aan de consument zelf om voorzichtig te zijn bij het aanschaffen van een oplader. Ook het CE-keurmerk, dat als richtlijn dient binnen de Europese Unie, blijkt lang niet altijd betrouwbaar te zijn. Het keurmerk is namelijk vrij gemakkelijk te verkrijgen en het is vaak niet duidelijk of een onafhankelijke organisatie het keurmerk heeft verstrekt. Buis raadt aan geld uit te geven aan een goede oplader, het liefst een originele of een goede imitatie. Volgens hem zijn de iets duurdere opladers vaak ook beter.

Hoe kun je een woningbrand voorkomen?

Jaarlijks krijgt de brandweer duizenden meldingen van woningbrand. Brand is goed te voorkomen, maar dan moet je wel maatregelen nemen. Samen met de brandweer geven we tips hoe je dat het best kan doen.Hoelang zijn brandblussers houdbaar?

Bron: ANP MediaWatch / De Telegraaf