Sander Dekker: 'Kinderalimentatie krijgt voorrang bij schulden'

alimentatie-voorrang-schulden-19112020.jpg

Sander Dekker, de minister voor Rechtsbescherming, gaat kinderalimentatie preferent maken. Dit houdt in dat het betalen van kinderalimentatie bijna net zo belangrijk is als een schuld aflossen bij de Belastingdienst. Je krijgt als het ware 'voorrang' op andere schuldeisers. De minister start in het voorjaar van 2021 met de voorbereiding van een nieuw wetsvoorstel.

Radar besteedde in 2019 aandacht aan dit probleem. Als ouders gaan scheiden worden er financiële afspraken gemaakt over het levensonderhoud van de kinderen. Ouders zijn wettelijk verplicht zorg te dragen voor de verzorging en opvoeding van hun kinderen. De alimentatieplicht geldt tot een kind 18 jaar wordt. Studeert een kind, dan betaal je tot zijn 21ste voor de kosten van levensonderhoud en studie.

Achteraan in de rij bij andere schuldeisers

De hoogte van de kinderalimentatie wordt berekend op basis van draagkracht (hoe hoog je inkomen is). Als een ex-partner nu weigert kinderalimentatie te betalen of de ex kan niet betalen wegens schulden, dan staat de andere ex-partner met lege handen. Kinderalimentatie wordt gezien als een 'gewone schuld' en je staat als ex-partner achteraan in de rij met alle andere schuldeisers. Hierdoor komen alle kosten voor de opvoeding van de kinderen terecht bij één ouder, waardoor die in de financiële problemen kan komen, wat niet in het belang van kinderen is.

Kostenopslag bij weigering

Als een ex-partner weigert te betalen, kan de andere ouder het alimentatiebureau LBIO (Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen) inschakelen. Het LBIO kan eerst proberen de ex-partner te dwingen om te betalen, omdat de ex anders 'een boete' moet betalen. Deze kostenopslag is minimaal negentien euro of vijftien procent bovenop het openstaande bedrag.

Niet plukken van kale kip

Het LBIO kan niet plukken van een kale kip. Het bureau had weinig andere pressiemiddelen als iemand niet kon betalen. Daarom moet kinderalimentatie nu voorrang krijgen op andere schuldeisers, zoals bijvoorbeeld een telecomprovider of een schuld bij een webwinkel. Kinderalimentatie komt na de Belastingdienst en het UWV als volgende schuldeiser aan de beurt. En dit is goed nieuws voor duizenden ouders die nu vaak met lege handen staan.

2,3 miljoen naar ouders

De minister liet het LBIO uitzoeken of het geven van voorrang aan het betalen van kinderalimentatie een voordeel is. Volgens het LBIO zou dit in 2018 in circa 1925 zaken een voordeel opleveren en in 2019 ging het om 1800 dossiers. In 2019 zou 2,3 miljoen euro naar de ouders gegaan zijn die recht hadden op kinderalimentatie, maar nu ging dat bedrag naar andere schuldeisers. 

Geen enkel kind de dupe

Minister Dekker kwam gisteravond met zijn langverwachte brief over dit onderwerp en schrijft: 'Daarbij ben ik van mening dat geen enkel kind de dupe zou mogen zijn van de financiële situatie van de ouders en is preferentie van kinderalimentatie ook bij een beperkte omvang van het te behalen voordeel gerechtvaardigd.' De minister komt in 2021 met het nieuwe wetsvoorstel. 

Bekijk onderstaand fragment van toen Radar in de uitzending aandacht besteedde aan de kinderalimentatie. 

Geef kinderalimentatie voorrang bij schulden