Scapino roept sloffen met te veel gif terug

Schoenenketen Scapino heeft een partij Spaanse sloffen van de markt gehaald, omdat er te veel van de giftige stof chroom VI in het schoeisel zit. Dat liet een woordvoerder van Scapino Nederland woensdag weten. Het hoge chroomgehalte, dat allergische reacties kan veroorzaken, werd aan het licht gebracht door het televisieprogramma de Keuringsdienst van Waarde.

Het gaat om een partij van ongeveer 4.000 paar sloffen die eerder dit jaar in winkels terecht kwam. Volgens de woordvoerder is dat een fractie van de ongeveer 200.000 paar die de keten jaarlijks verkoopt. 'De partij is apart ingekocht, omdat er door een verstoring in de productieketen te weinig voorraad van de sloffen dreigde te ontstaan.' Uit een in Duitsland afgenomen test blijkt nu dat er te veel van de stof in zit. 'Dat is gemeten naar Duitse wetgeving, die strenger is dan de Nederlandse', aldus de woordvoerder. 'Maar we hebben ons ook aan die Duitse wetgeving gecomitteerd, dus trekken we er ook de conclusies uit.'

Omdat het vrijwel onmogelijk is de sloffen uit de bewuste partij te herkennen, stelt Scapino ruimhartig te werk te gaan als ongeruste consumenten hun schoeisel willen ruilen. 'Als ze zich er niet lekker bij voelen, kunnen ze de sloffen zonder meer omruilen voor nieuwe', stelde de woordvoerder. De stof is mogelijk bij het looiproces in het leer terechtgekomen.

Bron: ANP