Schade door storm: hoe ben je verzekerd?
De dakpannen vliegen van je dak of er landt een boom op je auto: als een storm een naam toegewezen krijgt weet je dat deze flink schade aan kan richten. Of je recht hebt op vergoeding van de reparatiekosten verschilt per verzekering en welke schade er is geleden.
Wanneer vergoeden verzekeraars stormschade?
Voor verzekeraars is er sprake van een storm als er minimaal windkracht 7 is gemeten; vanaf dan is er de mogelijkheid dat schade wordt vergoed. Of het heeft gestormd controleert de verzekeraar bij het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI).
Een storm gaat vaak gepaard met weercode geel, oranje of rood. Wat betekent dit precies? En waar staan de weercodes geel en oranje voor? Wij leggen het uit in dit artikel.
Schade aan je huis
De dekking van schade aan je woning valt onder de opstalverzekering. Deze verzekering is niet vereist in Nederland, maar wordt vaak door hypotheekverstrekkers verplicht gesteld. "De meeste gebouwen en woningen hebben een opstalverzekering en daar is bij storm eigenlijk alles mee gedekt", zegt een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars.
Schade aan je huis door bijvoorbeeld extreme windstoten en hagel wordt dus in de meeste gevallen gedekt. "Het enige waar verzekeraars moeilijk over kunnen doen is achterstallig onderhoud", waarschuwt hij. Als je bijvoorbeeld al een gat in je dak hebt en er hierdoor waterschade in je huis ontstaat, bestaat de kans dat de verzekeraar dit niet dekt.
Er is mogelijk ook een beperkte dekking voor je schutting en de schuur. Deze zijn in principe gedekt door je opstalverzekering, mits de verzekeraar hiervan af weet. "Als jij zelf een tuinhuisje in elkaar zet en dit niet meldt, kan je verzekeraar hier moeilijk over doen."
Meer over (het afsluiten van) een opstalverzekering
Dekking van inboedel
Als je een inboedelverzekering hebt, zijn alle spullen verzekerd die niet 'vast' zitten. Of je de spullen in je tuin onder de inboedel vallen verschilt per verzekeraar. "Gesneuveld tuinmeubilair zou weleens buiten de dekking kunnen vallen, omdat dit een optionele module is", zegt de woordvoerder.
Alles wat je moet weten over de inboedelverzekering
Verzekering bij huurhuis
"Mensen die huren weten soms niet tot welke verzekering ze zich moeten wenden bij schade door storm." Als het goed is heeft de verhuurder de opstalverzekering geregeld; de inboedelverzekering zal je zelf af moeten sluiten.
Auto, motor of scooter
Het ligt aan welke verzekering je hebt of de schade aan je voertuig wordt gedekt. "De verplichte WA-verzekering dekt schade door storm niet, hiervoor moet je een aanvullende verzekering afsluiten."
Met een beperkt cascoverzekering of volledig cascoverzekering (allrisk) is schade door storm gedekt. "Of een claim ten koste gaat van je schadevrije jaren verschilt per verzekeraar."
Eigen risico
Of en hoeveel eigen risico je betaalt verschilt ook per verzekeraar. "Bij een opstalverzekering of een inboedelverzekering wordt wel vaak gewerkt met een eigen risico. Hoe hoog dat is, verschilt", legt de woordvoerder uit. "Het zou ook nog kunnen dat een verzekeraar een hoger eigen risico rekent bij claims door stormschade."
Kijk in de polisvoorwaarden van je verzekering of er sprake is van een eigen risico en hoe dit is geregeld.
Kom gelijk in actie
Heb je schade geconstateerd? Neem dan direct contact op met je verzekeraar of de tussenpersoon. Afhankelijk van de schade bepaalt de verzekeraar wat er vervolgens moet gebeuren. "De ene keer doen ze een voorstel om het snel af te handelen, de andere keer sturen ze iemand langs. En je hebt natuurlijk ook altijd nog het recht om zelf een expert langs te laten komen. Doe dit wel altijd in overleg met je verzekeraar."
Dit artikel is gepubliceerd 10 februari 2020 en op 5 juli 2023 door de redactie gecheckt en geactualiseerd.