Schade door verhuisbedrijf: wat zijn je rechten?

verhuisbedrijf-schade-10-10-2019.jpg

Tijdens de verhuizing vallen je spullen meestal onder je eigen inboedelverzekering. Vaak zijn ze gedurende enkele maanden zelfs in beide woningen verzekerd. Wat nu als niet jij, maar een verhuisbedrijf je meubilair beschadigt? Wat kun je dan doen?

Het is verstandig om bij het inschakelen van een verhuisbedrijf te controleren of het goed verzekerd is. Verhuisbedrijven die zijn aangesloten bij brancheorganisatie Erkende Verhuizers, werken allemaal volgens dezelfde voorwaarden, die zijn opgesteld in samenwerking met de Consumentenbond. In de voorwaarden staat onder andere dat schade die het verhuisbedrijf veroorzaakt, bijna altijd door hen wordt vergoed, tenzij er sprake is van een uitsluitingsgrond die je kunt vinden in de voorwaarden.

Schademelding

Ben je net verhuisd door een verhuisbedrijf, controleer dan zo snel mogelijk of al je eigendommen nog schadevrij zijn. Maak een schademelding het liefst binnen twee werkdagen. Wanneer je binnen veertien dagen geen melding hebt gedaan, kan dat in principe ook niet meer, tenzij je daarvoor een gegronde reden hebt.

Het magazine RADAR+ besteedde eerder aandacht aan stressvrij verhuizen. Lees het artikel via de link hieronder terug.

RADAR+: Verhuizen zonder stress

Beoordeling verzekeraar

Op basis van jouw schademelding kiest het verhuisbedrijf of de schade zo groot is dat er een expert langs moet komen, of dat het ter plaatse opgelost kan worden. De expert legt zijn bevindingen voor aan de verzekeraar welke een beslissing over eventuele uitbetaling maakt. Besluit de verzekeraar het verhuisbedrijf aansprakelijk te stellen, keert de verzekeraar uit aan het verhuisbedrijf en deze vervolgens aan jou. Ben je het niet eens met de uitspraak van de verzekeraar, dan kun je naar de onafhankelijke Geschillencommissie stappen, die de kwestie opnieuw bekijkt.

Voorwaarden

Schakel je een verhuisbedrijf in dat niet bij Erkende Verhuizers is aangesloten, let dan goed op de voorwaarden. Sommige van deze verhuisbedrijven hebben in hun voorwaarden staan dat zij niet aansprakelijk zijn als er tijdens de verhuizing materialen kwijtraken of worden gestolen. Vaak werken ze met een aansprakelijkheidsverzekering: jij als klant moet dan aantonen dat de schade door het verhuisbedrijf is veroorzaakt en niet door jezelf. Daarnaast rekenen niet-erkende verhuisbedrijven soms een eigen risico, waardoor niet alle schade vergoed wordt. 

Schadevrij verhuizen

Ten slotte kun je jezelf goed voorbereiden om zo veel mogelijk schadevrij door een verhuizing te komen, volgens Erkende Verhuizers. Pak je zelf je spullen in, doe dat dan volgens de inpakinstructies die je krijgt van het verhuisbedrijf. Zorg er daarnaast voor dat de looproute voor de verhuizers vrij is van obstakels waar over gestruikeld kan worden. Maak voor de verhuizing foto’s van je eigendommen om eventuele discussie te voorkomen en bewaar de aankoopbonnen: bij schade wordt meestal de nieuwprijs uitgekeerd, enkele uitzonderingen zoals auto’s en zeldzame objecten daargelaten.

Columniste Iris Böhm zette eerder tips op een rijtje over het kiezen van een verhuisbedrijf. Lees haar column via de link hieronder terug.

Een verhuisbedrijf inschakelen? Hier moet je op letten

Bron: Consumentenbond / Erkende Verhuizers