background branding

Schadelijke weekmakers aangetroffen in kindersportflessen en skippyballen

280922_drinkfleswaarschuwing kopiëren.jpg

Het bedrijf A.I.&E. waarschuwt voor verschillende speelgoedartikelen waar te veel weekmakers in zitten. Het gaat om ftalaten. Die chemische stoffen kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid van kinderen en kunnen schade aan hun voortplantingsorganen veroorzaken.

De ftalaten zijn aangetroffen in kindersportflessen van 300 milliliter met barcode 8711252419862 in de vorm van een dolfijn, eend, kikker, schildpad, ster en vis. De flessen zijn vanaf november vorig jaar verkocht bij een aantal Nederlandse winkels en webshops. Ook in skippyballen van Eddy Toys zitten de weekmakers. De skippyballen hebben de barcode 8711252171333 en werden vanaf juli 2020 in meerdere Nederlandse winkels en webshops verkocht.

0 00 00280922_skippyballen.jpg
Eddy Toys skippyballen

'Stop direct met gebruik producten'

A.I.&E. roept kopers van de producten op direct te stoppen met het gebruik ervan. Mensen kunnen het speelgoed terugbrengen naar de winkel waar het gekocht is en hun geld terugkrijgen.

Risico op verstoring ontwikkeling zaadballen

Ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) maakt melding van het gevaarlijke speelgoed. Dierproeven met ftalaten hebben volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) laten zien dat de stoffen 'de ontwikkeling van de zaadballen kunnen verstoren'.