Schadeloket gaswinning Groningen open

aardbevingsschade-19-03-2018-780.jpg

Het schadeloket dat alle schadegevallen als gevolg van de gaswinning in Groningen in behandeling gaat nemen, gaat maandag open. De ongeveer 12.000 schadegevallen die al maanden op de plank liggen, worden vanaf nu verwerkt. Aan de meldingen is sinds 31 maart 2017 vrijwel niets gedaan. Ook nieuwe meldingen worden in behandeling genomen. Het loket wordt bemand door zo’n dertig medewerkers.

Het loket maakt deel uit van het nieuwe schadeprotocol dat op 31 januari is gepresenteerd door minister Eric Wiebes van Economische Zaken. In dat protocol is de NAM volledig buitenspel gezet. Tijdens een bezoek aan het loket, afgelopen donderdag, noemde Wiebes het 'een fenomenale prestatie dat het loket al zo snel op poten is gezet'.

Beoordeling onafhankelijke commissie

Het schadeloket wil de nieuwe en bestaande schadegevallen zo snel mogelijk in beeld krijgen, zodat een onafhankelijke commissie die snel kan beoordelen. Wiebes rekent erop dat het nieuwe loket een succes wordt. 'Niemand denkt nu nog aan zijn portemonnee. Het gaat om een eerlijke en onafhankelijke beoordeling van de schade en de Groningers kunnen op allerlei manieren in bezwaar', aldus de minister.

Update: Al 60 schademeldingen ontvangen

Het nieuwe schadeloket voor het melden van schade door gaswinning in Groningen, de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen, heeft op de eerste dag van openstelling tot nu toe al zestig nieuwe schademeldingen ontvangen, meldt een woordvoerder. Het loket werd maandagochtend om 08.00 uur geopend.

'Mensen weten ons te vinden, we hebben zo'n 120 tot 130 telefoontjes gekregen. Mensen hebben genoeg vragen', aldus de zegsman. Het loket maakt deel uit van het nieuwe schadeprotocol dat op 31 januari is gepresenteerd door minister Eric Wiebes van Economische Zaken. In dat protocol is de NAM volledig buitenspel gezet.

Nieuwe loket neemt ook 'oude schade' over

Behalve over nieuwe schademeldingen, buigt het schadeloket zich over ongeveer 12.000 schademeldingen die sinds 31 maart 2017 op de plank liggen. Deze aanmeldingen werden ingediend bij voorganger Centrum Veilig Wonen (CVW), maar zijn nu door het nieuwe loket overgenomen.

'Veel vragen zijn afkomstig van mensen die al melding bij het CVW hadden gedaan. Ze willen weten of hun dossier in goede orde aan ons is overgedragen en wat ze kunnen verwachten in de komende maanden', aldus de woordvoerder. 'Wij zijn tevreden dat mensen ons kunnen vinden en we zijn blij dat we ze eindelijk te woord kunnen staan. We gaan ook zelf contact met ze opnemen.'

Bron: ANP