background branding

Schadevergoeding voor slachtoffers datadiefstal GGD

13052022-ggd-data.jpg

De GGD'en bieden ongeveer 1250 mensen van wie de gegevens uit de computersystemen zijn gestolen, een schadevergoeding aan. Zij kunnen een bedrag van 500 euro krijgen. De laatste brieven daarover zijn vrijdag aangetekend verstuurd, meldt de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland.

Volgens de organisatie hebben ruim 750 mensen een aanbod ontvangen. Van hen accepteert ruim de helft het bedrag, een stuk of tien mensen gaan niet akkoord en de rest heeft nog geen antwoord gegeven.

Massaclaim ICAM

De Stichting ICAM zegt dat er veel meer gedupeerden zijn, mogelijk zo'n 6,5 miljoen, en heeft een massaclaim tegen de GGD ingediend. Ongeveer 130.000 mensen hebben zich daarbij aangesloten. De stichting wil 1500 euro schadevergoeding voor mensen van wie zeker is dat hun gegevens zijn gestolen, en 500 euro voor mensen van wie de gegevens in de GGD-systemen stonden 'en dus gestolen konden worden'.

Het huidige aanbod van de GGD is dan ook 'te mager', vindt ICAM. Volgens de stichting is het bedrag te laag en moeten meer mensen geld krijgen.

Handelen in privégegevens

Ongeveer een jaar geleden kwam naar buiten dat GGD-medewerkers handelden in privégegevens van mensen die zich op het coronavirus hadden laten testen. Die gegevens werden uit de GGD-systemen gehaald en verkocht op ondergrondse marktplaatsen. De hoofdverdachten werden in september veroordeeld.

Bron: ANP