'Schaf CBR-keuring voor autisten af'

cbr-20190821.jpg

De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) roept verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen op om CBR-keuringen voor mensen met autisme af te schaffen. Volgens de patiëntenorganisatie bestaat er geen 'enkel relevant verband' tussen rijvaardigheid en de diagnose autisme.

'Sterker nog, mensen met autisme blijken, zodra ze hun rijbewijs hebben gehaald, gemiddeld veiliger te rijden', zegt Karol Henke, directeur van de NVA. Volgens hem zijn er in de afgelopen twee maanden meer dan honderd klachten binnengekomen over de 'peperdure en trage keuring, en misstanden bij het CBR'. De extra kosten ervan bedragen vaak 300 tot 400 euro.

Daarbij stelt de keuring volgens hem inhoudelijk weinig voor. 'Iedereen slaagt, het is gewoon een verdienmodel van het CBR', stelt Henke.

Duizenden autisten ondervinden problemen bij CBR

Zodra iemand zich bij het CBR inschrijft om te beginnen met rijlessen, wordt gevraagd om een gezondheidsverklaring in te vullen. Wanneer wordt ingevuld dat er sprake is van autisme, moet diegene verplicht deelnemen aan een extra keuring, waaruit de rijgeschiktheid moet blijken.

Volgens Henke zijn er ongeveer 200.000 mensen met autisme in Nederland, waarvan er jaarlijks 'duizenden' tegen de problemen bij het CBR aanlopen.

Bron: ANP