background branding

Schenden vuurwerktijd nauwelijks bestraft

vuurwerk_02.jpg

De politie komt nauwelijks in actie tegen het afsteken van vuurwerk buiten de wettelijk toegestane tijden.

Dat blijkt uit cijfers die het AD opvroeg bij Halt en het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).

Geen tijd voor controle

Vorig jaar werden rond de jaarwisseling 524 mensen bekeurd die te vroeg vuurwerk afstaken, tegenover 647 een jaar eerder. Voorzitter Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP is niet verbaasd over de 'ontzettend lage aantallen'. 'Agenten hebben geen tijd om hierop te controleren', zegt hij.

Update 28 december, 10:21 uur: Reactie voorzitter politievakbond ACP


Update 28 december, 10:21 uur: Reactie voorzitter politievakbond ACP

'De overheid mag dan wel strenge regels hebben voor het afsteken van vuurwerk, het handhaven ervan is zo goed als onmogelijk,' zegt voorzitter Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP. 'Als je het echt goed wilt doen, moet je heel veel politiemensen of opsporingsambtenaren inzetten', aldus Van de Kamp. 'Maar die capaciteit is er niet.'

'De aanrijtijd ligt op tien tot vijftien minuten, terwijl die jongeren zich heel snel verplaatsen. Wil je daarop kunnen inspelen, dan moet je zorgen voor een grote politieaanwezigheid. Aan het einde van het jaar zitten we met heel wat overuren die moeten worden gecompenseerd, dus de politiecapaciteit is kleiner. De energie gaat dan vooral zitten in de aanpak van grote partijen gevaarlijk illegaal vuurwerk en zaken als geweldpleging', legt Van de Kamp uit.

Bron: ANP MediaWatch / Het Algemeen Dagblad