Scheur in huis | Radar checkt

Na een grondige bouwkundige keuring durven Sanne en Kristan het aan om hun eerste huis te kopen, maar tot hun grote schrik zien ze na de koop dat de muren vol zitten met scheuren. Hun grootste angst is dat het huis onbewoonbaar wordt. Wat te doen? En waar hebben zij recht op?

Sanne en Kristan treffen anderhalve maand na de keuring van een bouwkundig expert een gevel aan vol met scheuren. Zijn deze barsten gemist tijdens de keuring of net ontstaan?

Geen recente scheuren

'Dit zijn geen hele recente scheuren', aldus bouwkundig expert Stefan Nomen van Het Inspectiehuis. Hij concludeert dat de scheuren in het huis van Sanne en Kristan er ook al moeten hebben gezeten op het moment dat het huis is gekocht, wat betekent dat de controle van de eerste bouwkundig expert onvoldoende is geweest. 'Ik zie niks over deze gevel in het rapport staan, terwijl de expert dit wel had moeten vermelden.'

'We hebben gewoon gelijk'

'Echt een last die van mijn schouders afvalt, we hebben gewoon gelijk', zegt Sanne over het oordeel van Stefan. Toch wonen Sanne en Kristan nog steeds in een huis vol met scheuren. Fons gaat achter keurinstantie Woningkeuringen.nl aan.

'Het enige wat ik ervan kan zeggen is dat ik de scheuren niet heb gezien', aldus de expert die het huis heeft gekeurd.

Wat nu?

'Dat moet de rechter uitmaken', zegt de expert op de vraag van Fons wat er nu verder moet gebeuren. Advocaat Maryse Oranje zegt dat Sanne en Kristan de expert aansprakelijk kunnen stellen: 'Als er vast komt te staan dat er fouten zijn gemaakt, dan is de expert aansprakelijk voor de schade die daaruit voortvloeit.' Doordat Sanne en Kristan het oordeel hebben van een onafhankelijke deskundige, namelijk Stefan Nomen, lijken ze in hun recht te staan om de expert aansprakelijk te stellen.

Meer over

Forumreacties

10
  • Door Radar

Sanne en Kristan kopen hun eerste huis. Dan zien ze, na de koop, plots grote barsten in de muur... Maandag 25 november in Radar, 20:30 uur op NPO 1. Lees meer: https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/scheur-in-huis-radar-checkt/

  • Door Lady1234

Nou, als iemand die scheur over het hoofd gezien heeft, dan is hij wel stekeblind.

  • Door Komkommertijd

Ik weet dat bij warm en droog stoken van woningen er wel vaker krimp scheuren ontstaan. Zelf ben ik voor hoeken met zachte kit randen, moet morgen de uitzending nog even nakijken... gemist. Maar scheuren zijn moeilijk uit te sluiten vlak na de keuring door VEH.... een huis leeft nog.